Норвешка затвара границу за аута регистрована у Русији

ГС
Foto: Јаху Њуз

ОСЛО - Норвешке власти су данас саопштиле да ће, уз ријетке изнимке, у поноћ 2. октобра затворити границу за возила регистрована у Русији, што представља додатно пооштравање мјера против те земље због рата у Украјини.

Забрана се односи само на возила са мање од девет сједишта и предвиђа неке изнимке, као што су случајеви хуманитарних хитних случајева.  

Изнимка су и аути дипломата и возила грађана Европске уније (ЕУ) који бораве у Русији, пренијела је Радио Слободна Европа. 

Норвешка и Русија дијеле 198 километара копнене границе на крајњем сјеверу, као и гранични пријелаз Сторског-Борис Глеб који је, у оквиру Европског економског простора, који чине ЕУ, Норвешка, Исланд и Лихтенштајн, посљедњи прелаз отворен за Русе са туристичким визама. 

Шефица норвешке дипломације Аникен Хуитфелдт изјавила је да Норвешка стоји уз своје савезнике у одговору на рат који Русија води у Украјини и додала да је важно да санкције буду ефикасне. 

Норвешка није чланица ЕУ, али је прихватила готово све санкције које је Брисел увео од напада Русије на Украјину 24. фебруара 2022. године. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана