Норвешка разматра изградњу ограде на граници са Русијом по узору на Финску

Танјуг
Норвешка разматра изградњу ограде на граници са Русијом по узору на Финску

ОСЛО - Норвешка би могла да постави ограду дуж дијела или цијеле границе са Русијом чија је укупна дужина 198 километара, као што је то урадила Финска дуж руско-финске границе, изјавила је норвешка министарка правде Емили Мел.

Мел је рекла у интервјуу за норвешки јавни емитер НРК у суботу увече да гранична ограда не само што може да дјелује као одвраћање, већ садржи сензоре који омогућују да се открије да се људи крећу близу границе.

Она је истакла да норвешка влада тренутно разматра неколико мјера за јачање безбједности на граници са Русијом на сјеверу Арктика, као што су постављање ограде, повећање броја граничног особља и појачавање надзора, пренио је АП.

“Уколико се безбједносна ситуација у деликатној арктичкој области погорша, норвешка влада је спремна да затвори границу у кратком року”, навела је Мел која је овог љета посјетила Финску да би била упозната са тим како се поставља ограда дуж цијеле финско-руске границе чија је дужина 1.340 километара.

Финска влада је затворила све граничне прелазе из Русије у Финску крајем 2023. године након што је више од 1.300 миграната из трећих земаља без одговарајуће документације или виза ушло у ту земљу за три мјесеца, само неколико мјесеци након што је постала чланица НАТО-а.

Финска тренутно гради ограде укупне дужине до 200 километара у одвојеним дијеловима дуж граничне зоне са Русијом која служи као спољна граница ЕУ.

Гранични прелаз станица Сторског је једини званични прелаз у Норвешку из Русије, а тренутно је окружен 200 метара дугом и 3,5 метара високом оградом подигнутом 2016. године након што је годину дана раније око 5.000 миграната и тражилаца азила прешло из Русије у Норвешку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана