Норвешка ће забранити Фејсбуку и Инстраграму да прати кориснике због реклама

Танјуг
Foto: Илустрација

ОСЛО - Норвешка ће од августа привремено забранити платформама Фејсбук и Инстраграм да прате кориснике на мрежи да би им приказивале персонализоване рекламе.

Норвешка управа за заштиту података наредила је америчкој технолошкој фирми Мета, матичној компанији Фејсбука и Инстаграма, да престане да приказује персонализоване огласе корисницима у Норвешкој на основу њихових активности на мрежи и процијењених локација, преноси бриселски Политико.

Ова одлука је послата компанији Мета 14. јула, а ступиће на снагу 4. августа и важиће три мјесеца.

Фејсбук и Инстаграм ће и даље моћи да корисницима приказују персонализоване рекламе, али само на основу информација које они сами открију о себи у секцији "О" ("Абоут") на својим профилима.

Привремена забрана би могла бити укинута ако Мета пронађе начин да легално обрађује личне податке и омогући корисницима да одустану од циљаног оглашавања на основу праћења, наводи се у одлуци норвешког регулаторног тела.

Ова мера је донијета након што је Европски суд правде 4. јула пресудио да је компанија Мета незаконито прикупљала податке људи како би им приказивала огласе без њиховог изричитог пристанка, на основу "легитимног интереса" компаније.

Мета је тренутно и под надзором главног европског регулатора приватности, Ирске комисије за заштиту података, због својих пракси оглашавања.

Комисија са сједиштем у Даблину је казнила фирму Мета са укупно 390 милиона евра због кршења приватности Европљана и наложила калифорнијској компанији да пронађе нову правну основу за свој пословни модел.

Мета је уложила жалбу на ову пресуду, подсјећа Политико.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана