Нормализован саобраћај преко Кримског моста

ГС/Агенције
Нормализован саобраћај преко Кримског моста

Рат у Украјини – 514. дан. Путнички саобраћај преко Кримског моста привремено је обустављен, саопштила је данас Служба за одржавање моста. Украјински предсjедник Володимир Зеленски, изјавом да је Кримски мост легитимна мета, признао је своју одговорност за државни тероризам, оценио је данас предсjедник комитета руске Државне думе Леонид Слуцки.Пољска премјешта војнике на исток земље због присуства бораца приватне војне организације "Вагнер" у Бјелорусији. Њемачки министар одбране Борис Писторијус поручује да су Берлин и НАТО спремни да подрже Пољску у одбрани њеног источног крила.

Зеленски разговарао са Столтенбергом о деблокади црноморског коридора за жито
Предсједник Украјине Володимир Зеленски саопштио је данас да је телефоном разговарао са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом око одблокирања црноморског коридора због извоза житарица.

"Разменили смо погледе на тренутну ситуацију у Црном мору и ризике до којих је дошло када је ријеч о глобалној безбједносној сигурности по питању хране. Такође, заједно смо утврдили приоритете и будуће кораке неопходне за деблокирање и одрживе операције у црноморском коридору за житарице", истакао је Зеленски на Твитеру.

Oн је додао да су разговарали и о примени договора постигнутих на недавном самиту НАТО-а у Виљњусу и о даљим акцијама око интеграције Украјине у НАТО.

Споразум о извозу житарица из Црног мора први пут је потписан 22. јула прошле године, уз посредство Турске и Уједињених нација, и продужаван је углавном сваких 120 дана, међутим, Русија је 17. јула објавила да споразум неће бити продужен.

Дописник РИА Новости погинуо, још три новинара повријеђена у украјинском нападу
Ратни дописник руске новинске агенције РИА Новости је погинуо, а још три руска новинара рањена су данас у украјинском гранатирању у близини линије фронта у региону Запорожја, саопштило је руско министарство одбране. 

РИА Новости су објавиле да је погинуо њихов ратни дописник Ростислав Журављов. 

Министарство је навело да је Кијев извео напад на новинаре користећи касетну муницију. 

Повријеђен је фоторепортер РИА Новости Константин Михалчевски, као и дописници руске агенције Известија Роман Полшаков и сниматељ Дмитриј Шиков, јавила је РЕН ТВ.

Украјина: Најмање 8 цивила погинуло, 7 повријеђено у руским нападима током ноћи
 Најмање осам цивила је погинуло, а седам повријеђено у руским нападима на 11 региона широм Украјине током ноц́и, саопштиле су данас украјинске власти.

Украјинско министарство унутрашњих послова саопштило је да су два цивила погинула, а да је један повријеђен када су руске снаге у петак из вишецевних ракетних бацача напале Костјантиновку у региону Доњецка, пренио је АП. 

Министарство је написало на Телеграму да је у нападу срушено 20 приватних кућа, да су оштећени аутомобили и гасовод.

Двије особе су погинуле у близини сјеверног украјинског града Чернигива, око 100 километара од руске границе када су руске крстарец́е ракете уништиле локални културни центар и оштетиле стамбене блокове, известила је јутрос регионална војна управа.

Три цивила су рањена у руском гранатирању током протекле ноћи града у близини нуклеарне електране у Запорожју, рекао је данас локални начелник Сергеј Лисак.

У Кијеву је ноћ протекла мирно и није било издато упозорење на ваздушну опасност, известили су дописници АП-а.

Украјинске ваздухопловне снаге саопштиле су јутрос да су преко ноћи обориле 14 руских дронова, укључујуц́и пет иранске производње, изнад југоистока Украјине.

Аксјонов: Украјина дроновима покушала да нападне инфраструктурне објекте на Криму
 Украјинска војска покушала је дроновима да нападне инфраструктуру у области Красногвардејски на Криму, изјавио је данас гувернер руског региона Крим Сергеј Аксјонов.

Према његовим ријечима, на мјесту инцидента налазе се службеници Министарства за ванредне ситуације.

Претходно је саопштено да је привремено обустављен путнички саобраћај преко Кримског моста.

Руска противаздушна одбрана оборила је 20. јула дрон изнад Крима.

Нормализован саобраћај преко Кримског моста
Саобраћај преко Кримског моста   нормализован је данас након што је био био привремено обустављен.

Кретање возила на Кримском мосту поново је успостављено, наводи се на Телеграм каналу који покрива ситуацију на прилазима мосту.

Претходно је данас на Телеграму објављено да је привремено обустављен саобраћај на Кримском мосту, који повезује Русију и полуострво Крим, пренио је Интерфакс.

Шеф Крима Сергеј Аксјонов рекао је да су Оружане снаге Украјине покушале да изврше напад помоћу беспилотних летјелица на инфраструктурне објекте на Криму и навео да су припадници Министарства за ванредне ситуације изашли на терен, преносе РИА Новости.

Слуцки:Зеленски признао одговорност за државни тероризам изјавом за Кримски мост
Украјински предсједник Володимир Зеленски, изјавом Кримском мосту, признао је своју одговорност за државни тероризам, оцијенио је данас предсjедник комитета руске Државне думе Леонид Слуцки.

"Зеленски је признао кривицу за државни тероризам. Кримски мост је војни циљ за Кијев, који мора бити неутралисан, каже шеф хунте уз прец́утно одобравање колективног Запада током безбедносног форума у Аспену", навео је Слуцки на Телеграму након што је Зеленски назвао Кримски мост легитимним војним циљем "који мора да се неутралише".

Слуцки сматра да је Зеленски добио "одријешене руке" и средства од "својих господара" да убија цивиле, "укључујуц́и и терористичке методе и касетну муницију која садржи уранијум".

У експлозијама на мосту на Криму у понедјељак су погинула два цивила и рањена је једна малољетна особа, а ван употребе је дио моста који се користи за друмски саобраћај.

Кијев је поздравио овај напад, али није директно преузео одговорност, а Москва, која је припојила Крим 2014. године за експлозије је окривила Украјину, која настоји да поврати ту територију.

Кијев: Уништено свих пет дронова Шахед које је ноћас лансирала Русија
Украјинска противваздушна одбрана уништила је свих пет јуришних дронова Шахед којима су руске снаге ноћас напале Украјину са правца југоистока, саопштило је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине.

Украјинска противваздушна одбрана је током протеклог дана уништила девет рускух извиђачких беспилотних летјелица, преноси Интерфакс Украјина.

Поново обустављен друмски саобраћај на Кримском мосту
Друмски саобраћај на мосту који повезује Русију са полуострвом Крим је привремено блокиран, саопштено је на Телеграму.

"Моле се они на мосту и у зони инспекције да остану мирни и поштују упутства службеника обезбјеђења транспорта“, наводи се у саопштењу.

Није наведен разлог за обуставу саобраћаја.

УН: И Кина забринута због обуставе извоза жита из црноморских лука
Русија се нашла под притиском у Савјету безбједности УН од стране њеног савезника Кине и земаља у развоју, као и западних земаља због изазивања глобалне кризе са храном уколико настави са спречавањем извоза жита преко црноморских лука.

Москву су у петак критиковали и УН и чланови савјета због напада на украјинске луке након повлачења из споразума о житу.

Као одговор на то што је Русија прогласила широка подручја у Црном мору опасним за бродарство, УН су упозориле да би војни инцидент у мору могао имати "катастрофалне посљедице".

Замjеник кинеског амбасадора у УН Генг Шуанг изразио је наду да ће Русија и УН радити заједно на обнављању извоза из обје земље "у што краћем року" у интересу "одржавања међународне безбједности хране и ублажавања прехрамбене кризе посебно у земљама у развоју".
 
Зеленски: Кримски мост нам доноси рат, то је за Украјину војни циљ

Украјински предсједник Владимир Зеленски изјавио је да мост који повезује Кримско полуострво са Русијом "доноси рат, а не мир" и да из тог разлога представља легитимни војни циљ.

"Путнички и жељезнички мост који је изградила Русија и пустила у промет 2018. године није само логистички правац, већ и рута којом се доставља муниција и то се чини свакодневно. Тиме се милитаризује Кримско полуострво. Због тога је то мета за нас и зато мора бити неутралисана", рекао је Зеленски.

Зеленски је у обраћању путем видео линка учесницима безбједносне конференције у Аспену негирао било какву повезаност између напада на Кримски мост и повлачења Русије из Споразума о извозу житарица из украјинских лука у Црном мору.

Од експлозија на Кримском мосту почетком седмице погинула су два цивила, а дио моста је затворен за саобраћај.

Мост је тешко оштећен у сличном нападу у октобру и недавно је пуштен у пуну употребу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана