"Њујорк Тајмс" тражи од Бајдена да одустане од кандидатуре

Srna
Foto: X.com

Уредништво америчког дневника "Њујорк тајмс" затражило је данас од предсједника Џозефа Бајдена да одустане од избора за предсједника и да кандидатуру препусти "јачем кандидату" који би имао више шансе за побједу над бившим предсједником Доналдом Трампом.

У чланку уреднички колегијум "Тајмс" оптужује Бајдена за "безобзирну коцку" у свом настојању за борбу за нови мандат након катастрофалног учешћа у дебати са Трампом.

Бајден се током дебате борио да састави реченицу, правио је грешке и каснио је са одговором на питање водитеља дебате.

"Има лидера у Демократској странци који би на бољи, јаснији, садржајни и енергичнији начин износили алтернативе другом Трамповом мандату. Нема разлога да странка ризикује стабилност и сигурност земље приморавајући гласаче да бирају између Трампових и Бајденових недостатака", пише лист.

Према наводима листа, одступање од кампање било би противно Бајденовим личним и политичким инстинктима, али телевизијска дискусија одржана у четвртак увече "не може бити отписана као лоша ноћ".

Аналитичари наводе да одлука листа да осуди Бајденову кандидатуру представља велику промјену на медијском небу за америчког предсједника, четири мјесеца пред изборе у новембру.

Чланак је објављен након што је одређен број посланика из редова демократа тражио од Бајдена да поново размотри учешће на изборима и да се повуче прије страначке конвенције у августу.

Према наводима аналитичара, сличан потез омогућио би учесницима конвенције да слободно гласају о евентуалном Бајденовом насљеднику у Бијелој кући.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана