„Њујорк тајмс": Руски дронови „Ланцет" задају главобољу украјинским снагама

ГС/Агенције
Foto: ИН.уа

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао je у 516. дан. Два дрона оборена су над Москвом, саопштило је руско Министарство одбране. Настављају се борбе широм Украјине.У ноћашњем руском нападу дроновима на луку у Одеси повређена су четворица лучких радника, уништен је хангар са житом и складишта за другу робу, саопштено је из команде јужног крила украјинске војске.

Зеленски: Неприхватљиво је да се продужи забрана извоза житарица копном

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да је продужетак забране на извоз украјинских житарица копном у Европску унију "неприхватљив".
"Наша позиција је јасна: блокирање извоза копном послије 15. септембра, када истиче забрана, неприхватљива је у било којем облику", навео је Зеленски на Телеграму, пренео је Ројтерс.

Пет чланица Европске уније из централне Европе заједнички су од европског блока затражиле да продуже забрану увоза украјинских житарица и након 15. септембра, како би се избјегли проблеми на тржишту, рекао је недавно мађарски министар пољопривреде Иштван Нађи.

„Њујорк тајмс": Руски дронови „Ланцет" задају главобољу украјинским снагама

Украјински војници признају да им руски дронови „Ланцет" задају велику главобољу, пише „Њујорк тајмс".

„За нас је то веома велики проблем", рекао је један украјински војник за лист, напомињући да је руске дронове тешко оборити, јер више подсећају на навођене бомбе него на беспилотне летјелице.

Други војник је додао да они могу да пресретну те дронове само на кратко вријеме, обично на 15 секунди.

Лист наводи да руска радио- електронска техника у огромној мјери превазилази украјинску, јер може да открива сигнале мобилних телефона, да онеспособљава ГПС и радио- фреквенције.

Линија фронта у ДНР „замрзнута" због невремена, иницијатива и даље на руској страни

Линија фронта у Доњецкој Народној Републици „замрзнута" је због невремена, при чему је иницијатива и даље на страни руске војске, саопштио је саветник вршиоца дужности лидера ДНР Јан Гагин.

„Имајући у виду да је неколико дана била јака киша, тамо је црница, то је препрека и за противничку војску, али и за нас, у смислу напредовања технике на линији фронта. Линија фронта је сада мало 'замрзнута'. И нема некаквих значајних, великих догађаја, свакодневно се 'размењују љубазности', то су такозвани артиљеријски дуели, рад диверзантско - обавештајних група. 

Активна је авијација која напада противничка утврђења", рекао је Гагин за телевизијски канал „Русија 24".

Он је додао да је борбена иницијатива у руским рукама, и да се она не мјења од почетка украјинске контраофанзиве која је „угушена у крви украјинских војника и која је Украјини донијела губитке у људству и техници добијеној од Запада".

Главно са брифинга руског Министарства одбране:

- Руске Оружане снаге су погодиле командни центар 65. механизоване бригаде и складиште горива Оружаних снага Украјине у Запорошкој области;

- Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције јединице Оружаних снага Украјине у Херсонској области;

- Оружане снаге Русије одбиле су пет напада Оружаних снага Украјине у краснолиманском правцу, ликвидирано је око 195 војника и зауставиле дејства диверзантско- извиђачке групе;

- Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције Оружаних снага Украјине у близини села Крахмално у Харковској области;

- Оружане снаге Русије ликвидирале су око 95 украјинских војника и самоходну артиљеријску јединицу "Цезар", француске производње у купјанском правцу;

- Руске трупе уништиле су складиште муниције 128. Брдско- јуришне бригаде Оружаних снага Украјине у Запорошкој области;

- Руске оружане снаге на Доњецком правцу успешно су одбиле шест напада Оружаних снага Украјине, укључујући у Белогоровки у ЛНР, губици непријатеља су износили преко 160 војника;

- Оружане снаге Украјине изгубиле су до 120 војника и топ М777 у јужнодоњецком правцу и запорошком правцу;

Балицки: Копнени пут до Крима преко територије Запорошке области безбједан

Копнени пут до Крима преко територије Запорошке области је безбједан, саопштио је вршилац дужности губернатора области Евгеније Балицки.

„Али непожељно је напуштати аутопут да бисте посјетили градове у правцу сјеверозапада – због близине линије раздвајања", рекао је он.

Он је истакао да се цијели водови украјинске војске.

Према ријечима Балицког, руске трупе стабилно држе линију одбране.

Медведев: Русија да бира "нестандардне мете'' за своје нападе

Замјеник предсједника Савјета безбједности Руске Федерације Дмитриј Медведев, оцијенио је данас да руска војска треба да изабере нестандардне мете за своје ударе, гдје ће ефекат бити значајан.

Песков: Руска војска не гађа цркве

 Руске снаге никада не гађају цркве и цивилну инфраструктуру у Украјини, а извјештаји у којима се тврди супротно нису тачни, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Маљар: Украјинска војска напредовала на југу и код Бахмута

За недјељу дана Оружане снаге Украјине су оствариле значајан напредак на јужном фронту и у правцу Бахмута, изјавила је данас замјеница министра одбране Украјине Хана Маљар.

Навела је да се сада воде борбе у неколико области у правцу Мелитопоља и Бердјанска, преноси Униан.

Агенција наводи да је од почетка контраофанзиве украјинска војска на југу земље повратила више од 192 квадратна километра територије коју су контролисале руске снаге, а код Бахмута више од 35 квадратних километара.

Руско министарство: Украјина напала Крим са 17 дронова, напад осујећен

Украјина је током ноћи, користећи 17 дронова, покушала напад на објекте на Криму, који је осујећен, саопштило је данас  Министарство одбране Русије.

-Током ноћи 24. јула осујећен је покушај кијевског режима да изврши терористички напад на објекте на Криму помоћу 17 дронова. У осујећеном терористичком нападу није било жртава - наводи се у саопштењу Министарства одбране, преноси ТАСС.

Министарство одбране Русије је прецизирало да је 14 украјинских дронова потиснуто електронским средствима и да се њих 11 срушило у воде Црног мора, а три су пала на територију полуострва.

Системи противваздушне одбране су уништили три дрона, додаје се у саопштењу.

ФСБ: Трагови експлозива пронађени на броду који је пловио из Турске у Русију

Трагови експлозива пронађени су на теретном броду који је пловио из Турске у Русију кроз Керчки мореуз, а према подацима обавјештајне службе, исти теретни брод био је крајем маја у украјинској луци Килија у Одеској области, саопштила је прес служба руске Федералне службе безбједности (ФСБ).

ФСБ наводи да те околности могу указивати на могућност коришћења страног цивилног пловила за испоруку експлозива на територију Украјине и да је због тога теретном броду забрањено да прође испод Кримског моста, преносе РИА Новости.

У саопштењу се наводи да су у суботу пронађени трагови динитротолуена и тетрил експлозива у пртљажнику страног теретног брода на путу из Турске за луку Ростов на Дону ради утовара жита.

ФСБ подсјећа да се из безбједносних разлога провјеравају бродови који иду према Азовском мору кроз Керчки мореуз.

Према подацима обавештајне службе, исти теретни брод био је у украјинској луци Килија у Одеској области, а у јулу је у турској луци Тузла потпуно замијењена посада брода, коју чини 12 држављана Украјине, а брод је промијенио и име.

Послије украјинског напада на Кримски мост у ноћи 17. јула, Русија је обавијестила Турску, Украјину и УН да се противи продужењу споразума о извозу жита преко украјинских црноморских лука.

Министарство одбране Русије је затим упозорило да ће од 20. јула сви бродови који плове Црним морем ка украјинским лукама бити сматрани потенцијалним превозницима војног терета, а да ће се земље под чијим заставама плове сматрати укљученим у сукоб на страни Кијева.

Захарова: Напад дроновима на Москву je међународни тероризам

Напад дроновима на Москву представља акт међународног тероризма, саопштила је портпаролка министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

- То је акт међународног тероризма - рекла је дипломата телевизији РТВИ, коментаришући инцидент.

Украјина је покушала да изведе терористички напад на објекте у Москви са двије беспилотне летјелице, обје су сузбијене системима за електронско ратовање, није било жртава, саопштило је у понедјељак руско Министарство одбране.

Крим: Руска ПВО оборила 11 украјинских дронова, погођено складиште муниције

Једанаест украјинских беспилотних летјелица је оборено ватром руске противваздушне одбране или ометано и срушено системима за електронско ратовање изнад Крима, изјавио је данас гувернер Крима Сергеј Аксјонов.

Навео је да је погођено складиште муниције на сјеверу полуострва.

-Једанаест непријатељских дронова је оборено од стране руске противваздушне одбране или ометано системима за електронско ратовање на небу изнад Крима. Ипак, погођено је складиште муниције у Џанкојском округу - написао је Аксјонов на Телеграму.

Навео је да су фрагменти погођених дронова оштетили једну приватну кућу у Кировском округу, преноси ТАСС.

Русија има војну ваздухопловну базу у близини Џанкоја, наводи Ројтерс.

Украјина: У руском нападу на Одесу уништено складиште житарица, повријеђене четири особе

У ноћашњем руском нападу дроновима на луку у Одеси повређена су четворица лучких радника, уништен је хангар са житом и складишта за другу робу, саопштено је из команде јужног крила украјинске војске.

Дошло је до пожара у једној од производних просторија који је касније угашен, преноси Интерфакс Украјина.

У саопштењу се наводи да су, према прелиминарним информацијама, уништена три руска дрона.

Додаје се да је Русија у ноћашњем нападу на лучку инфраструктуру у Одеси користила иранске дронове Шахед.

Блинкен: Вjерујем да ће Кијев добити Ф-16, важно је да пилоти буду добро обучени

Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је да вjерује да ће Кијев добити америчке авионе Ф-16.

-Најважнији фокус је на томе да, када добију авионе, пилоти буду добро обучени, да могу сами да одржавају авионе и користе их паметно - поручио је Блинкен.

Коалиција од 11 држава ће почети да обучава украјинске пилоте да лете на авионима Ф-16 у августу у Данској, а центар за обуку ће бити у Румунији.

Блинкен је истакао да је Украјина "повратила половину територије коју је Русија узела на почетку инвазије", али да се Кијев суочава са "веома снажим борбама" у покушају да поврати још територије.

-Украјина је већ повратила око 50 одсто територије, која је на почетку била освојена. Ово су и даље рани дани контраофанзиве. Тешко је - рекао је он за CNN.

Блинкен је додао да се неће све одиграти у наредних недјељу или двије.

-Мислим да говоримо о наредних неколико мјесеци - истакао је Блинкен, пренио је Ројтерс.

Раније овог мјесеца, предсједник Украјине Володимир Зеленски рекао је да контраофанзива иде "споријим темпом него што се то жели".

Британска новинска агенција наводи да је Украјина повратила нека села на југу и територију око уништеног града Бахмута на истоку, али да није направила већи пробој против добро утврђених руских линија.

МО Русије: Осујећен покушај украјинског напада дроновима

Двије украјинске беспилотне летјелице које су јутрос лансиране на објекте у Москви електронски су ометене и срушене, саопштило је руско Министарство одбране.

-Ујутро 24. јула осујећен је покушај кијевског режима да изведе терористички напад на објекте у Москви користећи двије беспилотне летјелице. Двије украјинске беспилотне летелјице су се срушиле након што су електронски ометене - навело је руско министарство, додајући да није било жртава, преноси ТАСС.

Према ријечима званичника министарства, разбијени су прозори на површини од 50 квадратних метара на 17. и 18. спрату пословне зграде у центру Москве.

Нападе дроновима на двије зграде у Москви потврдио је на свом „Телеграм“ каналу и градоначелник Москве Сергеј Собјанин.

-Јутрос око четири сата регистровани су напади дроном на два нестамбена објекта, без веће материјалне штете и повријеђених. На лицу мјеста су ангажоване све хитне службе - написао је градоначелник Москве.

Претходно је саопштено да су остаци једног дрона пронађени на Комсомолском проспекту 17, у центру Москве, и да је у том дијелу града саобраћај био обустављен.Ројтерс наводи да је та локација удаљена око два километра од зграда Министарства одбране.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана