"Њујорк тајмс": Осумњичени за крађу података Пентагона ширио информације дуже него што се мисли

Танјуг
"Њујорк тајмс": Осумњичени за крађу података Пентагона ширио информације дуже него што се мисли

ВАШИНГТОН - Припадник америчке ваздухопловне Националне гарде, оптужен за цурење повјерљивих докумената Пентагона, слао је осјетљиве информације мјесецима великој онлајн групи, пренио је "Њујорк тајмс", цитирајући онлајн објаве у чији је увид имао њујоршки лист.

У фебруару 2022. године, непосредно након руског напада на Украјину, корисник који одговара профилу осумњиченог Џека Тешеире (21), почео је да качи на интернет осјетљиве тајне информације о руским ратним напорима на чет групи социјалне платформе Дискорд, у којој је било 600 чланова, пренео је Ројтерс.

Ова чет соба је била лако доступна и била приказана на Јутјуб каналу.

Пентагон је одбио да коментарише нове информације до којих је дошао "Њујорк тајмс".

Тешеира се суочава са оптужницама да је одавао строго повјерљиве војне тајне, а ухапшен је прошле недјеље.

Њујоршки лист наводи да новооткривене информације укључују детаље о руским и украјинским жртвама, активностима руских шпијунских агенција и помоћи која је послата Украјини.

Корисник који је качио податке тврдио је да је користио информације Националне безбједносне агенције, ЦИА и још неких обавештајних агенција.

Овај случај се сматра најопаснијим цурењем америчких безбједносних података још откако се 700.000 повјерљивих докумената, видео снимака и дипломатских депеша појавило на сајту Викиликс 2010. године.

Тешеиру терете за шпијунажу, јер је незаконито копирао и слао осјетљив војни материјал, а друга оптужба је повезана са незаконитим узимањем војног материјала на недозвољену локацију.

Правници су оцијенили да ће се, сасвим сигурно, суочити са још неком оптужницом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана