„Нјујорк тајмс“ објавио наводни нацрт мировног споразума Украјине и Русије из 2022.

Срна
Foto: Лифе.ру

ЊУЈОРК - Украјина и Русија су се у нацрту мировног споразума из 2022. године, који никада није потписан, сагласиле да исклјуче Крим из споразума, остављајући га под руском надлежношћу, као и да Украјина не признаје руски суверенитет над полуострвом, објавио је данас „Нјујорк тајмс“.

Русија и Украјина одржале су неуспјешне мировне преговоре у Бјелорусији и Турској у првим мјесецима рата 2022. године и од тада нису вођени никакви директни преговори двије зараћене стране.

Амерички лист је данас објавио први наводни нацрт мировног споразума из 2022. године у тренутку када је Швајцарска домаćин глобалног мировног самита за Украјину, који окуплја око 100 земалја, без учешћа Русије.

Учесници се надају да ćе сачинити заједнички мировни план који би могли да представе руском представнику на сљедеćем састанку, наводи Њујорк тајмс.

 „Волстрит џурнал“ је још у марту објавио садржај услова за примирје из 2022. године, али је „Њујорк тајмс“ објавио нацрт у цијелости на 17 страница.

Према томе нацрту, о статусу територија Украјине које је окупирала Русија, требало је да се одлучи у каснијим разговорима између украјинског предсједника Володимира Зеленског и руског предсједника Владимира Путина.

Украјина је пристала да одустане од тежњи да се придружи НАТО-у или било којем другом војном савезу, али је споразум дозвољавао Кијеву да уђе у ЕУ.

Русија је такође захтјевала укидање свих санкција Запада, укидање свих украјинских закона који се односе на руски језик и национални идентитет и ограничавање украјинских оружаних снага.

„Њујорк тајмс“ наводи да је највећа препрека била у вези са безбједносним гаранцијама под којима би силе, као што су Велика Британија, САД, Кина и Француска стале у одбрану Украјине уколико би била нападнута.

Руски представници су наводно захтјевали право вета на те гаранције, што значи да би Русија могла да блокира међународну интервенцију ако сама Москва одлучи да поново изведе војну операцију у Украјину.

Украјински тим због тога захтева наводно „није имао интерес за наставак преговора“, рекао је један украјински званичник за амерички лист.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана