Њујорк Тајмс: Хамас набавља оружје од једине државе која им то не би смјела допустити

GS
Foto: Telegram

ГАЗА - Знатна количина оружја које је Хамас користио у нападима 7. октобра и током рата у Гази потиче из неексплодиране муниције Израелских одбрамбених снага (ИДФ), пренио је "New York Times" (NYT) цитирајући изворе из обавјештајних и војних кругова.

Упркос томе што се Хамасово оружје годинама спомиње уз подземне кријумчарске руте, недавни обавјештајни подаци сугеришу да је Хамас пренамијенио неексплодирану израелску муницију, укључујући ракете и противтенковско оружје. Осим тога, дио оружја је украден из израелских војних база.

Након дугогодишњег бомбардовања Газе и садашње офанзиве Израелци су оставили то подручје затрпано неексплодираним убојитим средствима, осигуравајући Хамасу готове залихе материјала. Израелски обавјештајни официр рекао је за "New York Times" да засигурно отприлике 15 одсто муниције испаљене на Газу не успијева детонирати.

Оно што је више него јасно јесте да се оружје које су израелске снаге користиле за блокаду Газе протеклих 17 година сада користи против њих, пише "NYT". Док се Хамас још увијек ослања на неке артикле с црног тржишта и кријумчарске руте кроз Синај, опкољене улице Газе све више постају извор оружја.

Извјешштаји показују да је израелско оружје било подложно крађи, а ријеч је о хиљадама метака, стотинама пушака и граната украдених из лоше чуваних база.

Напади 7. октобра на Израел разоткрили су да Хамас посједује разноврсан арсенал: беспилотне летјелице иранске производње, ракетне бацаче сјевернокорејске производње и пренамијењено израелско оружје. Упркос блокади која ограничава увоз робе у Газу, укључујући и оне које би се могле користити за израду оружја, Хамас је развио софистициране производне капацитете, пренамјењујући експлозив из недетонираних израелских пројектила.

Процјењује се да је Хамас посједовао до 20.000 ракета прије 7. октобра, од чега је половина од тада испаљена на Израел.

Израелски војни званичник упознат с Хамасовим арсеналом рекао је за "Associated Press" да група такође користи комбинацију "готовог" прокријумчареног оружја, укључујући АК-47, РПГ-ове и противваздушне пројектиле, те велику збирку кућног оружја, израђеног од лако доступних цивилних материјала.

"Свугђе тражимо оружје, политичку подршку и новац", изјавио је потпарол Хамаса, Гази Хамад недавно у интервјуу за "АП", одбијајући конкретно говорити о томе ко их је снабдијевао оружјем или како је оно прошверцано у Газу.

Бригада Квасам, Хамасово војно крило, демонстрирала је ове способности у видеозаписима, показујући пренамјену муниције и неексплодираних средстава, преноси "Јутарњи лист".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана