Њујорк: Протест Трампових присталица, истовремено организован и контрамитинг

Танјуг
Foto: Танјуг

ЊУЈОРК - Стотине присталица бившег америчког предсједника Доналда Трампа данас су организовали митинг подршке, док је истовремено организован и контра-митинг у Њујорку, гдје се Трамп појавио пред судијом по оптужници за исплаћивање новца порно глумици Сторми Данијелс.

Окупљене Трампове присталице су звиждале, викале и подизале транспаренте у знак подршке Трампу, који је већ најавио своју кандидатуру за предсједника 2024. године.

Одвојени барикадама од присталица, контрадемонстранти су прославили оптужницу против бившег предсједника уз знакове на којима је писало ''Закључајте га!'', алудирајући на поруку коју је Трамп упућивао противници Хилари Клинтон током предсједничке кампање 2016, јавља Ројтерс.

Међу организаторима митинга подршке била је и републиканска конгресменка Мерџори Тејлор Грин, која је са присталицама провела око 10 минута и којима се обратила помоћу мегафона, а поред ње истакнути организатори су и Џел Пособијек, бивши морнарички обавјештајац који је постао десничарска медијска личност и који је пропагирао теорију завјере ''Пицагејт'', и Грем Ален, амерички војни ветеран и аутор подкаста, који је прикупио велики број пратилаца на друштвеним медијима због отворене тврдокорне подршке Доналду Трампу.

- Жељела бих да захвалим патриотама и Трамповим присталицама који су данас овде - рекла је Гринова у мегафон.

Мјесто окупљања присталица био је њујоршки Млади Републикански клуб, који је, како наводи Си-Ен-Ен, организација која је политички кренула удесно од Трамповог политичког успона, и гдје је прошлог мјесеца одржан мали протест када су почеле да се појављују гласине о оптужници против Трампа.

Током јучерашње конференције за новинаре о безбједносним припремама уочи Трамповог појављивања пред судом, градоначелник Њујорка Ерик Адамс је посебно поменуо Гринову, назвавши је посланицом ''за коју се зна да шири дезинформације и говор мржње'' и коју је позвао да се ''понаша најбоље'' док је у Њујорку.

Из његове канцеларије је саопштено да нема правих пријетњи уочи суђења бившем предсједнику Доналду Трампу, као и да је полиција Њујорка спремна да одговори на сваку ситуацију.

- Иако можда има неких бунтовника који размишљају да дођу у наш град, наша порука је јасна и једноставна: контролишите се - наводи се у саопштењу.

Раније данас Трамп је објавио поруку на својој друштвеној мрежи "Трутх" (Истина), у којој је критиковао локацију у Њујорку на којој се касније и појавио пред судом, као "веома неправедно мјесто" јер је, како тврди, у неким областима само један одсто бирача гласало за републикаце.

Трамп је такође назвао судију пред којим би требало да се појави као "веома пристрасног" и оптужио њега и његову породицу да су познати по томе што га мрзе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана