Њујорк: Ердоган и Нетанијаху током првог сусрета разговарали о сарадњи

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

ЊУЈОРК- Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган и израелски премијер Бењамин Нетанијаху током првог сусрета у Њујорку договорили су се о скорим узвратним посјетама и разговарали о унапређењу сарадње двије земље.

Ердоган и Нетанијаху су се састали на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација, саопштила је Нетанијахуова канцеларија.

Ердоган и Нетанијаху разговарали су о политичким, економским и регионалним темама, као и израелско-палестинском питању, саопштила је канцеларија турског предсједника на платформи X (Твитер).

Ердоган је рекао да двије земље могу да сарађују у области енергетике, технологије, иновација, вјештачке интелигенције и сајбер безбједности, навела је канцеларија.

Израелска телевизија Ченел 12 јавила је да би Ердоган могао слједећег мјесеца да обиљежи 100. годишњицу турске Републике ходочашћем у велику јерусалимску џамију.

Та информација није званично потврђена, пренио је Ројтерс.

Односи између Турске и Израела, бивших савезника, погоршани су када су израелске снаге убиле 10 Турака у нападу 2010. године на брод активиста који су подржавали Палестинце, а који је покушао да пробије блокаду у Појасу Газе.

Анкара је тада протјерала израелског амбасадора, да би поново вратила дипломатског представника 2016. године, али је амбасадор поново протјеран двије године касније због убиства на десетине Палестинаца који су учествовали у насилним протестима у Гази.

Израел је због посете лидера палестинског Хамаса Анкари протерао турског амбасадора 2018. године.

Посјета израелског предсједника Исака Херцога Турској у марту 2022, праћена посетом оба министра спољних послова, помогла је одмрзавању односа између двије земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана