Њу Делхи обавијен смогом, затворене све основне школе

Срна
Foto: Танјуг/АП

ЊУ ДЕЛХИ - Главни град Индије Њу Делхи потпуно је захваћен смогом већ други дан, а квалитет ваздуха у неколико дијелова града и даље је веома лош, дан након што је индекс квалитета ваздуха достигао опасне нивое први пут ове зимске сезоне.

Централни одбор за контролу загађења објавио је јутрос да је у Њу Делхију регистровано загађење ваздуха од 466. Уколико је загађење преко 400, сматра се опасним, јер може да утиче на здравље људи и озбиљно погађа лица која имају хронична обољења.

Такође, нивои најопаснијих честица ваздуха ПМ2,5, које могу да уђу у крвоток, јутрос су 35 пута већи у односу на оно што препоручује Свјетска здравствена органзација.

Због загађења ваздуха све основне школе у Делхију су затворене и остаће затворене наредне два дана.

Власти су, такође, забраниле грађевинске радове, уколико нису суштински битни, и увеле рестрикције на одређене категорије возила у Делхију у оквиру акционог плана.

Лица која прекрше ове прописе биће кажњена високим новчаним казнама.

Индијски медији кажу да је растући ниво загађења у Делхију наступио усљед слабог вјетра, али и дима због паљевина стрњишта.

Индијски сељаци реводно у ово доба године пале стрњишта након октобарске жетве.

У међувремену, Индија се спрема за велики празник Дивали када вјерници пале лампе и ватромет. Власти Њу Делхија, града од 20 милиона становника, забраниле су ватромет и петарде како би се смањило загађење.

Забрана укључује производњу, складиштење, активирање и паљење свих типова ватромета до 1. јануара 2024. године.

Њу Делхи је најзагађенији град на свијету, а научници упозоравају да загађење скраћује живот житеља Делхија за око 12 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана