Њемачка војска пружа радарске податке полицији која истражује сумњиви лет дрона

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН - Њемачка војска пружа радарске податке полицији која истражује сумњиве летове дрона изнад индустријског парка у сјеверној Њемачкој, изјавио је данас неименовани портпарол њемачке територијалне команде за Ројтерс.

Њемачко тужилаштво саопштило је у четвртак да је покренуло истрагу о поновљеним летовима беспилотних летјелица изнад кључне инфраструктуре у сјеверној Њемачкој под сумњом да је ријеч о шпијунским активностима.

Државно тужилаштво у Флензбургу покренуло је прелиминарну истрагу због сумње да је ријеч о „активности агената у сврху саботаже у вези са поновљеним летовима дроновима“, рекао је виши јавни тужилац Бернд Винтерфелд.

Винтерфелд је навео да не може да изнесе више детаља о истрази због питања државне безбједности.

Лист Билд, који је први јавио о истрази, цитирао је интерни полицијски извештај у којем се наводи да је зона забране летова изнад нуклеарне електране прекршена неколико пута овог мјесеца.

Како преноси тај лист, власти криминалистичке полиције њемачке савезне државе Шлезвиг-Холштајн претпостављају да су у питању руски дронови „орлан-10“, који имају домет од 500 до 600 километара и могу да лете брзином од више од 100 километара на сат.

Њемачка, која је једна од земаља које су упутиле највеćу војну помоћ Украјини

од руске инвазије 2022. године, појачала је приправности због саботажних активности, а недавно је затворила војну базу због сумњи на контаминирану воду из славине, што се показало нетачним.

У априлу су ухапшена двојица њемачко-руских држављана под сумњом да су планирали саботаже. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана