Њемачкој недостаје 60.000 инсталатера гријања

Танјуг
Њемачкој недостаје 60.000 инсталатера гријања

БЕРЛИН- Њемачкој недостаје 60.000 инсталатера гријања, саопштило је Централно удружење за санитарије, гријање и климатизацију (ЗВСХК) у овој земљи.

Овај број инсталатера је потребан за опслуживање свих тржишта, а не само за уградњу нових система грејања, изјавио је генерални директор ЗВСХК Хелмут Браман, преноси Франкфуртер алгемајне цајтунг (ФАЗ).

Према Брамановом мишљењу, нацрт закона о замени грејања, који је немачка влада усвојила јуче, није разлог за забринутост.

"Уградња топлотне пумпе није нека наука. Много тога што треба да знате да бисте инсталирали топлотну пумпу је одавно познато компанијама и такође се учи током обуке", рекао је он. Шеф фирме Ваилант, произвођача топлотних пумпи, Норберт Шидек, сматра да има смисла инсталирати ове системе у већини домаћинстава.

"Претпостављамо да се до 70 одсто зграда у Европи може гријати топлотним пумпама без великих реновирања", навео је Шидек.

Њемачка влада је јуче одобрила нацрт закона којим се од следеће године налаже да сви нови системи гријања, који се инсталирају у новим и старим зградама, морају да користе 65 одсто енергије из обновљивих извора, пренео је Ројтерс.

Домаћинства ће као алтернативу фосилним горивима моћи да користе топлотне пумпе које користе струју из обновљивих извора, системе даљинског гријања, гријање на струју или на соларну енергију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана