Њемачки ратни бродови чекају наређење да пређу Тајвански мореуз

Танјуг
Њемачки ратни бродови чекају наређење да пређу Тајвански мореуз

БЕРЛИН - Два њемачка ратна брода чекају наређење из Берлина да би се утврдило да ли ће сљедећег мјесеца бити први поморски бродови који ће проћи кроз Тајвански мореуз, послије више од 10 година, изјавио је данас за Ројтерс командант немачке поморске оперативне групе Аксел Шулц.

-Одлука још није донијета. Овдје показујемо нашу заставу да бисмо показали да стојимо уз наше партнере и пријатеље, нашу посвећеност поретку заснованом на правилима, мирном рјешењу територијалних сукоба и слободним и сигурним путевима за транспорт - рекао је Шулц.

Додао је да не планира никакве посебне мјере безбједности ако ратни бродови под његовом командом пређу Тајвански мореуз, називајући то “нормалним пролазом” сличним пловидби кроз Ламанш или Сјеверно море.

Међутим, како је рекао, очекује да ће сваки пролаз бити пажљиво праћен.

-Очекујем да нас кинеска морнарица и потенцијално обалска стража или поморска милиција прате -, рекао је он, описујући ово као уобичајену праксу.

Фрегата Баден-Виртемберг учествоваће и у вјежбама у региону са Француском, Индонезијом, Италијом, Јапаном, Малезијом, Сингапуром, Филипинима и САД.

Док су САД и друге земље, укључујући Канаду, посљедњих недјеља послале ратне бродове кроз спорни мореуз, то би био први пролазак њемачке морнарице кроз мореуз од 2002. године.

Кина тврди да има суверенитет над Тајваном и наводи да има јурисдикцију над скоро 180 километара широким пловним путем који дијели двије стране и дио је Јужног кинеског мора.

Током посљедње четири године, кинеска војска повећала је своје активности у мореузу.

Њемачка, за коју су и Кина и кинески регион Тајван, са својом индустријом чипова, главни трговински партнери, придружила се другим западним земљама у проширењу свог војног присуства у региону пошто је њихова узбуна порасла због територијалних амбиција Пекинга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана