Њемачки парламент одбио испоруку ракета Украјини

Срна
Њемачки парламент одбио испоруку ракета Украјини

БЕРЛИН - Њемачки парламент је великом већином одбио да Бундесвер из свог арсенала испоручи Украјини крстареће ракете "Таурус".

Агенције преносе да је 178 посланика гласало је за испоруку крстарећих ракета "Таурус" Украјини, али је истовремено 485 посланика гласало против, док си три посланика била суздржана.

Медији посебно наглашавају чињеницу да су против слања ових ракета били посланици владајуће коалиције социјалдемократа и зелених, а да су заступници опозиције, односно, демохришћани - гласали "за".

Њемачка агенција ДПА наводи да је резултат гласања збуњујући, јер су зелени и либерали мјесецима тражили од канцелара Олафа Шолца да пошаље те ракете које би Кијеву омогућиле да гађа циљеве у дубини руске територије.

"Таурус" ракете су њемачко-шведске ракете ваздух-земља. Пројектил је дугачак 1,08 метара, тежак је око 500 килограма, а има домет од 350 километара.

Ракета је развијена за употребу у њемачком ваздухопловству, а њен примарни задатак јесте уништавање површинских циљева и "чворних тачака" у инфраструктури потенцијалног непријатеља.

Украјинске власти у тражиле су ове ракете у намјери да, уз друге циљеве, гађају и Кримски мост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана