Њемачки парламент одао почаст ЛГБТ жртвама нациста

Танјуг
Њемачки парламент одао почаст ЛГБТ жртвама нациста

БЕРЛИН - Њемачки парламент је на данашњој сједници први пут посветио обиљежавање Међународног дана сјећања на жртве холокауста ЛГБТ особама које су убили или прогањали нацисти, преноси Ројтерс.

Предсједница Бундестага Бербел Бас признала је да парламент касни у одавању званичног признања за хомосексуалне, бисексуалне и трансродне жртве Холокауста, што је корак који су претходних година предузеле друге њемачке институције.

-За нашу културу сјећања важно је да испричамо приче свих жртава прогона, да учинимо видљивом неправду коју су доживјели, да препознамо њихову патњу - поручила је Бас у  обраћању посланицима поводом обиљежавања Међународног дана Холокауста.

Међу ЛГБТ заједницом, геј мушкарци су били главна мета националсоцијализма, али су лезбејке и бисексуалне жене, као и транс особе, такође биле прогањане и убијане.

-Посљедњи преживјели из ове групе жртава су већ умрли, а да их ми нисмо ни саслушали – њихове приче морају да испричају други”, нагласила је Бас.

Она је упозорила на упорну хомофобију и трансфобију, која се између осталог огледа и у говору мржње према ЛГБТ особама на друштвеним мрежама.

Предсједница Бундестага подсјетила је и на убиство 25-годишњег транс мушкарца прошле године у Минстеру.

-Либерално, отворено друштво није датост. „Никад више“ је

мисија за све нас, сваки дан - поручила је она.

Током комеморације у њемачком парламенту, посланицима се обратио Клаус Ширдеван, 76-годишњи геј мушкарац осуђен 1964. године према бившим законима земље који су криминализовали истополне односе, а који су у потпуности укинути тек 1994. године.

-Мени је важно да млади не забораве колико је труда и снаге било потребно да бисмо могли да живимо као што живимо сада - рекао је Ширдеван.

Прошле године Њемачка је свечано отворила свој први споменик лезбејској жртви нациста у некадашњем женском концентрационом логору Равенсбрик, који се налази око 100 километара сјеверно од главног града Берлина.

Споменици посвећени геј жртвама нациста подигнути су у Берлину, Келну и Франкфурту, али активисти истичу да треба уложити више средстава у истраживање и едукацију о ЛГБТ жртвама Холокауста.

Нацисти су у Холокаусту убили око шест милиона Јевреја, а такође су прогањали и убијали припаднике других група као што су ромска заједница, особе са инвалидитетом и менталним обољењима и припадници сексуалних и родних мањина.

Историчари процјењују да је око 100.000 хомосексуалаца и би мушкараца ухапшено између 1933. и 1945. године, а хиљаде је послато у концентрационе логоре. Многи од њих нису преживели.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана