"Велт": Руска минска поља ноћна мора за Украјинце

Срна
"Велт": Руска минска поља ноћна мора за Украјинце

БЕЛИН - Оружане снаге Украјине имале су велике губитке током контраофанзиве, а руска минска поља представљају ноћну мору за украјинске војнике и НАТО, преносе западни медији.

„Велт“ објављује свједочење Украјинца који је прошао обуку њемачких инструктора.

„Када смо питали инструкторе Нијемце како да прођемо кроз руска минска поља, одговорили су нам: жСамо их заобиђитеж. На картама инструктора минска поља заузимају површину од ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​100 метара (квадратних), а у стварности је ријеч о минираним хектарима“, објашњава украјински војник.

Земље сјеверноатлантског блока обучиле су и опремиле оружјем девет од 12 украјинских бригада, од којих свака има око 4.000 бораца.

Укупно, савезници Кијева обавезали су се да ће обучити више од 70.000 људи. По 30.000 преузели су ЕУ и Велика Британија, а још 10.000 САД.

Пуковник Даглас Мекгрегор, бивши савјетник шефа Пентагона, тврди да је Украјина готово остала без војника који су спремни да ратују против Русије.

„Оружане снаге Украјине претрпјеле су велике губитке. Сада су остали само Пољаци који се боре у украјинским униформама, те још неколико јединица које су спремне да крену у нови напад“, наводи Мекгрегор, преноси Срна.

Он указује да је првобитни циљ украјинске контраофанзиве била „демонстрација силе пред западним савезницима“, јер су у Кијеву рачунали да ће тако обезбиједити још веће количине војне помоћи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана