Њемачки експерт открива: Украјина спрема нову офанзиву

ГС
Foto: РИА Новости

БЕРЛИН - Оружане снаге Украјине припремају нову офанзиву у 2024. години.

Ово тврди њемачки експерт за област безбједности и савјетник за политичка питања Нико Ланге у интервјуу за лист „Велт“.

„Украјина, вјероватно, прикупља ресусрсе за нову контраофанзиву у следећој години“, рекао је Ланге.

Према његовом мишљењу, основни правац нове контраофанзиве биће Херсон, преноси Б92.

Ланге је додао да о томе говори и списак наоружања који је Украјина предала САД. 

На њему су хеликоптери типа „блек хоук“ и „апач“, авиони Ф-16 и Ф-18, разни ракетни системи, тенкови „абрамс“, беспилотне летелице и муниција.

„У цјелини гледано украјинска наруџбина наговјештава нови покушај преласка на маневарски рат, по могућности уз истовремено коришћење разних борбених система, што током љетње контраофанзиве Кијева није било реализовано“, наводи Ланге.

Лист подсјећа на то да су Оружане снаге Украјине љетос покушале да савладају руску линију одбране уз употребу њемачких тенкова „леопард“ и америчких борбених возила пешадије „бредли“. Контраофанзива је, ипак, окончана катастрофом, закључује лист.

Украјинска контраофанзива је почела 4. јуна, али ни на једном правцу украјинска војска није успјела да постигне значајан успех. Предсједник Русије Владимир Путин је констатовао да је контраофанзива пропала.

Западни медији све чешће пишу о томе да су САД и Европска унија уморне од украјинске кризе, а да подршка Зеленском слаби.

Према информацијама телевизијског канала Ен-Би-Си, амерички и европски чиновници већ разговарају с кијевским властима о евентуалним посљедицама мировних преговора с Русијом и о томе од чега би Украјина морала да одустане да би постигла договор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана