Њемачки еколошки активисти настављају борбу против проширења рудника угља

Анадолија
Њемачки еколошки активисти настављају борбу против проширења рудника угља
Foto: Танјуг | Њемачки еколошки активисти настављају борбу против проширења рудника угља

БЕРЛИН - Еколошки активисти у четвртак су наставили протест у селу Луцерат на западу Њемачке, одупирући се плановима за проширење оближњег рудника угља, упркос полицијској акцији за деложацију кампа.

Нови сукоби су избили у јутарњим сатима док је полиција покушавала да уклони барикаде и послала појачање да уђе у неколико објеката које су окупирали демонстранти.

Десетине активиста залијепиле су се за врата, попели се на кровове и у кућице на дрвећу да би се одупрли деложацији.

Еколошке групе оптужиле су полицију да користи прекомјерну силу против демонстраната и да покушава да опструише новинаре.

"Полицајци су ушли на први спрат Екардтове штале и покушавају да провале врата на којима су људи залијепљени. На овај начин полиција угрожава људе", објавила је иницијатива "Луцерат Лебт" на Твитеру.

Више од 1.500 полицајаца било је распоређено у том подручју како би протјерали демонстранте из Луцерата.

Луцерат је постао симбол еколошких група које траже престанак употребе угља и фосилних горива у Њемачкој како би се испунили климатски циљеви.

Раније су групе еколога најавиле да ће се одупријети плановима за проширење површинског рудника угља, упозоравајући да ће то имати катастрофалне посљедице по животну средину.

Њемачки енергетски гигант RWE планира срушити село Луцерат као дио плана за проширење подручја експлоатације рудника угља Гарцвајлер на ископавање 280 милиона тона лигнита до 2030. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана