Њемачки адвокати поднијели тужбу против одлуке владе да извезе оружје Израелу

Tanjug
Foto: Arhiva

БЕРЛИН- Адвокати који се баве заштитом људских права поднијели су тужбу против одлуке њемачке владе да одобри извоз 3.000 комада противтенковског оружја у Израел, што је други такав случај овог мјесеца поднијет због подршке Берлина Израелу у рату у Гази.

Прошле седмице, берлински адвокати су навели да су поднијели хитан апел за заустављање извоза ратног оружја у Израел, наводећи да се оно користи на начине који би могли кршити међународно хуманитарно право у Појасу Газе, пренио је Ројтерс.
    
Посљедњи случај, који је поднијело пет Палестинаца из Газе, подржали су адвокати Европског центра за уставна и људска права (ЕЦЦХР) у Берлину и палестинске организације за заштиту људских права, навео је ЕЦЦХР у саопштењу.
    
ЕЦЦХР је саопштио да је влада одобрила извоз 3.000 комада противтенковског оружја у Израел након напада Хамаса 7. октобра и да захтев за извозну дозволу за 10.000 комада муниције у Израел тек треба да буде одобрен.
    
"Немачка не може да остане верна својим вредностима ако извози оружје за рат у коме су очигледна озбиљна кршења међународног хуманитарног права", навео је генерални секретар ЕЦЦХР Волфганг Калек у саопштењу.
    
Адвокати су позвали берлински Управни суд да суспендује извозне дозволе као привремену мјеру правне заштите.    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана