Њемачка забрањује десничарски часопис, претреси у четири покрајине

Агенције
Њемачка забрањује десничарски часопис, претреси у четири покрајине

Власти у четири њемачке покрајине претражиле су некретнине повезане с десничарским екстремистичким часописом Compact након што је министарство унутрашњих послова забранило издавање тог часописа, оптуживши га да ради против уставног поретка.

У саопштењу министарства наводи се да су претраге некретнина часописа, као и домова његових водећих особа, управе и водећих акционара у Бранденбургу, Хесену, Саској и Саској-Анхалту биле усмјерене на запљену имовине и других доказа.

Главни уредник се још није огласио

- То је централно гласило десничарске екстремистичке сцене. Овај часопис на неизрецив начин потиче мржњу према Јеврејима, људима с историјом миграција и нашој парламентарној демократији, рекла је министарка унутрашњих послова Ненси Фесер.

Забраном, која се односи и на друштво кћер Compacta Conspect Film, забрањује се било какав наставак досадашњих активности. Главни уредник часописа Compact Јуерген Елсaессер није одмах одговорио на е-маил захтјев за коментаром.

Мјесечник са тиражом од 40.000 примјерака и широком присутношћу на друштвеним мрежама шири концепт друштва који настоји приказати одређене етничке групе као грађане другог реда и створити климу маргинализације, саопштило је министарство.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана