Њемачка уводи мјере против присталица Хамаса

Танјуг
Foto: Тagesspiegel.de

БЕРЛИН - Због напада палестинске милитантне групе Хамас на Израел, које су подржале његове присталице и у Њемачкој, власти уводе мјере против исламистичких организација и њихових симпатизера, пише Дојче Веле(ДВ).

„Не прихватамо да се овдје на нашим улицама славе гнусни напади на Израел“, рекао је њемачки канцелар Олаф Шолц и најавио забрану дјеловања Хамаса у Њемачкој. 

И дјеловање Удружења Самидоун би наводно требало да буде забрањено. 

„Свако ко подржава терористичке организације попут Хамаса чини кривично дјело“, рекао је Шолц током обраћања у Бундестагу.

Забрана дјеловања и удруживања значи да више не смију да се одржавају скупови и спроводе активности удружења, као и да се више не смију истицати и њихови симболи и знакови. 

Имовина такође може бити заплијењена, а ко настави дјеловање упркос забрани, чини кривично дјело.

Савезна министарка унутрашњих послова Ненси Фезер такође жели да предузме мјере против оних који подржавају Хамас или су његови симпатизери у Њемачкој, а то се односи и на људе који прикупљају донације за организацију. 

Истовремено, она жели да преиспита могућности за „протјеривање починилаца кривичних дјела са исламистичке сцене ако немају њемачки пасош“.

„Ове забране један су од најважнијих инструмената које демократија има како би спријечила да донације иду у правцу терористичких организација“, каже за ДВ Ханс-Јакоб Шиндлер из Counter Extremism Project (ЦЕП). 

Он додаје да је увијек тешко јер у Њемачкој удружења и непрофтине организације уживају одређен ниво заштите када је ријеч о њиховим активностима, а истраге важних служби попут Канцеларије за заштиту уставног поретка када је ријеч о финансијама су ограничене.

Праг је, како он каже, пређен када се отворено позива на насиље или се отворено заговара насиље, али да ти активисти обично пазе шта говоре како не би привукли пажњу власти.

Шиндлер указује да, када је ријеч о финансирању Хамаса, Њемачка ту игра само малу улогу. 

„Морате знати да Немачка и Европа нису главни финансијери Хамаса упркос свим кампањама прикупљања средстава. То је на првом месту врло јасно Катар. Хамас не би функционисао без катарског новца“, каже Шиндлер.

Хамас не признаје државу Израел и каже да жели да је уништи. 

Немачка, Европска унија, САД и неке арапске државе класификују Хамас као терористичку организацију.

Званични огранак Хамаса у Немачкој не постоји, али према проценама Канцеларије за заштиту уставног поретка у Немачкој - иза Хамаса стоји око 450 људи, од којих су многи немачки држављани, наводи ДЊ. 

Осим тога, постоје присталице и симпатизери. 

„Морамо да претпоставимо да је сцена активних пристаилца четвороцифрена“, каже за ДВ Гидо Штајнберг из берлинске Фондације за науку и политику. 

Група симпатизера још је шира, њихов број је тешко проценити. 

Штајнберг их разликује у смислу да присталице раде нешто конкретно за Хамас, док се симпатизери често уопште не показују отворено.

Пре неколико година забрањено је неколико удружења која су била блиска покрету. 

„Хамас на западне државе попут Њемачке гледа као на простор у којем дјелује из позадине, у којем се организација концентрише на прикупљање донација, регрутовање нових следбеника и ширење своје пропаганде”, стоји у извјештају за 2022. Савезне канцеларије за заштиту уставног поретка.

Према службеницима који раде на заштити устава, удружење Самидоун припада радикалној палестинској организацији ПФЛП (Народни фронт за ослобођење Палестине). 

ПФЛП такође заговара оружану борбу против Израела, али за разлику од Хамаса, није верски оријентисан.Мрежи радикалних Палестинаца припада и Удружење палестинске заједнице у Њемачкој које, према процјени безбједносних служби, углавном чине присталице Хамаса. 

Њемачки политичари задужени за унутрашња питања такође обраћају пажњу на међународне присталице Хамаса. 

Рад либанског Хезболаха је 2020. године забранио тадашњи министар унутрашњих послова Хорст Зехофер.

И Исламски центар Хамбург (ИЗХ), који наводно контролише Иран, деценијама је под присмотром Канцеларије за заштиту уставног поретка. 

Тај центар важи као као продужена рука иранског режима, који је честитао Хамасу на нападу на Израел.

Њемачке власти су 2022. протерале заменика шефа Исламског центра Хамбург, јер је наводно подржавао терористичке организације и финансирао тероризам, али сам Центар још није забрањен.

Предуслов за забрану, која онда може да издржи могућу судску ревизију, јесте доказ да је агресивно, борбено понашање основна карактеристика удружења.
Ајман Мазиек из Централног савјета муслимана сматра да је важно нагласити да само мањина муслимана излази на улице са антиизраелским или антисемитским паролама. 

Он каже да не треба полазити од тога „да те слике, ти људи говоре у име свих муслимана, у име немачких муслимана, у име овдашњих организација.“

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана