Њемачка: Током истраге о саботажи на Сјеверном току, на јахти пронађени трагови експлозива

Танјуг
Њемачка: Током истраге о саботажи на Сјеверном току, на јахти пронађени трагови експлозива

БЕРЛИН - Њемачка је пронашла трагове подморског експлозива у узорцима узетим са јахте за коју се сумња да је “можда коришћена за транспорт експлозива” у саботажи на гасоводу Сјеверни ток, саопштено је у писму које је та земља заједно са Шведском и Данском упутила Савјету безбједности УН.

Серија до сада необјашњених експлозија прекинула је гасоводе Сјеверни ток 1 и 2 који повезују Русију и Њемачку испод Балтичког мора прошлог септембра, у ексклузивним економским зонама Немачке, Шведске и Данске.

Свака од њих води одвојену истрагу и послала је најновије информације, у које је увид имао Ројтерс, уочи састанка 15-чланог Савета безбједности у уторак на захтјев Русије, која тврди да није обавјештавана о току истрага.

-Ниједна истрага није завршена и за сада се још не може рећи када ће бити окончане. Природа аката саботаже је без преседана, а истраге су сложене - написали су Њемачка, Шведска и Данска у заједничком писму у коме су ажуриране информације о истрази.

У заједничком писму се наводи да Немачка истражује “сумњиви закуп једрилице “ која је изнајмљена на начин да “сакрије идентитет правог закупца”.

Њемачка још испитује прецизан курс пловила.

-Сумња се да је ово пловило можда коришћено за транспорт експлозива који је експлодирао на гасоводима „Сјеверни ток 1“ и „Сјеверни ток 2“. У узорцима узетим са пловила током истраге пронађени су трагови подморског експлозива - наводи се у извјештају њемачке истраге.

Додаје се да је „према процјенама стручњака могуће да су обучени рониоци могли да закаче експлозив на мјестима гдје је дошло до оштећења гасовода који су положени на морско дно на дубини од око 70 до 80 метара”.

-У овом тренутку није могуће поуздано утврдити идентитет починилаца и њихове мотиве, посебно у вези са питањем да ли је инцидентом управљала држава или актер у име државе - наводи се у писму извјештају о истрази Њемачке. Москва тврди да иза експлозија стоји Запад, а западне владе негирају умијешаност, као и Украјина преноси Ројтерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана