Њемачка тајна служба: Нема назнака да ће Путинов режим ускоро пасти

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БЕРЛИН- Ни 15 мјесеци након почетка рата Русије против Украјине, њемачка тајна служба БНД нема индиција да је могућа дестабилизација режима руског предсједника Владимира Путина.

Шеф БНД-а Бруно Кал наводи да је, упркос појединачним критикама, попут оне у вези са сувише спором испоруком муниције, нема назнака да је систем у Кремљу пољуљан или да би могао да падне, преноси агенција ДПА.

Напоменуо је да се, ипак, пад режима не може у потпуности искључити.

"Русија је још увијек у стању да дугорочно води рат, нарочито откада је регрутовала нове војнике и обезбиједила неопходно наоружање и муницију", изјавио је Кал на Савезној академији за безбједносну политику (БАКС) у Берлину.

Због свега тога он сматра да нема говора о слабостима руске војске или о томе да би њене активности могле да буду обустављене.

Додаје да ипак постоје слабе тачке и могућа изненађења што се тиче способности оружаних снага.

Упозорио је да би Путин могао да има успеха са својом стратегијом ослањања на вријеме као фактор и масовност снага, ако Запад не буде у довољној мјери подржавао Украјину и организовао отпор.

Кал је напоменуо да је БНД отприлике 14 дана прије почетка рата утврдила појаве које није било могуће другачије протумачити него да ће Русија почети рат против Украјине.

Кал је као неоправдане одбацио критике да су тајне службе САД и Велике Британије много раније од БНД-а знале да ће избити рат.

Објаснио је да су те службе вјероватноћу избијања рата предвидјеле на основу одређених критеријума и кретања која су посматрали.

"За БНД је била важна чињеница да је Путин на крају крајева тај који доноси одлуку, а за њега је та одлука зависила од много ствари", истакао је Кал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана