Њемачка: Суд одлучио да крајње десничарски Хајмат не добија државна средства

Г.С.
Њемачка: Суд одлучио да крајње десничарски Хајмат не добија државна средства

БЕРЛИН - Њемачки Савезни Уставни суд једногласно је пресудио данас да мала странка крајње деснице Хајмат (Домовина) неће добити државна средства у наредних шест година јер су, како је наведено, њене вриједности и циљеви неуставни и имају за циљ уништавање демократије у земљи.

Уставни суд је навео да политички концепт партије Хајмат, која је некада била позната као Национална демократска партија Њемачке, или НПД, није у складу са "гаранцијом људског достојанства како је дефинисано њемачким Уставом", пренио је АП.

"Пропагирање етнички дефинисане заједнице доводи до занемаривања странаца, миграната и мањина што нарушава људско достојанство и принцип елементарне правне једнакости", навео је суд.

Њемачка влада и парламент извели су ту странку пред суд, наводећи у тужби да је Хајмат расистичка организација која има антимуслиманску и антисемитску идеологију и одбацује трансродне особе.

Лидер странке Франк Франц настојао је да умањи значај те судске пресуде, наводећи да та одлука неће избацити ту партију из политичког живота.

Политичке партије у Њемачкој добијају финансијску подршку углавном на основу своје заступљености у парламентима.

Хајмат није добио никакву државну подршку од 2021. године. Добио је око 370.600 евра 2016. године, када је добио 3,02 одсто гласова на изборима у источној њемачкој држави Мекленбург-Предња Померанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана