Њемачка страхује од напада Русије, подижу ниво безбједности

Танјуг
Њемачка страхује од напада Русије, подижу ниво безбједности

БЕРЛИН - Ваздушна база НАТО Гајленкирхен у Њемачкој прошле недјеље је привремено подигла ниво безбједности због обавјештајних података о могућој пријетњи руске диверзантске акције.

Једна страна обавјештајна служба дала је "озбиљне индикације" припремних радњи за вјероватни руски акт саботаже против базе НАТО-а, који би вјероватно укључивао употребу дронова, преноси Политико, позивајући се на писање њемачког листа Тагесшпигел.

Већи дио дана, у ваздушној бази Западног одбрамбеног савеза у Сјеверној Рајни-Вестфалији на снази је други највиши ниво безбједности.

По добијању информација, већина особља је послата кућама како би се потенцијални ризик свео на минимум, али ваздушни саобраћај није прекинут и наставио је да функционише нормално. 

С обзиром на то да није било инцидената у ваздухопловној бази, ниво безбједности је у петак поподне сведен на претходни ниво. 

Око 1.600 људи ради на аеродрому, гдје се налазе специјалне летјелице које се тренутно користе првенствено за надгледање ваздушног простора у источном крилу НАТО-а, рекао је портпарол одбрамбеног савеза. Радар базе је у стању да лоцира и идентификује друге авионе на домету већем од 400 километара. 

Пораст нивоа узбуне услиједио је након низа недавних пријетњи саботаже у Њемачкој. Прије двије недјеље, база Гајленкирхен и још једна војна база у близини аеродрома у Келну биле су привремено затворене пошто су власти истраживале могућу саботажу снабдијевања водом. 

Ваздушна база Келн-Ван је главно транспортно чвориште за украјинске војнике обучене у Њемачкој.

Раније, у јуну, руски саботери су запалили фабрику метала која припада одбрамбеном предузећу "Diehl" у Берлину. Према западним безбједносним званичницима, циљ диверзаната је био да ометају испоруке критичног оружја и муниције у Украјину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана