Њемачка промијенила закон о држављанству: Ко сад има право на њемачки пасош и двојно држављанство

ГС
Њемачка промијенила закон о држављанству: Ко сад има право на њемачки пасош и двојно држављанство

БЕРЛИН - Бундестаг је у петак усвојио реформу закона о држављанству. Приједлог закона владајуће “Семафор коалиције” жели омогућити натурализацију након само пет година умјесто осам. У будућности би начелно требало бити могуће и двојно држављанство.

На  гласању у Бундестагу, од 639 гласова, 382 су била за, 234 против, а 23 су била суздржана, јавља Феникс-магазин.де.

У гласању у другом читању чланови СПД-а, Зелених и ФДП-а претходно су гласали за промјене закона, а ЦДУ/ЦСУ и АфД против њих, наводе њемачки медији.

Промјене се односе и на двојно држављанство

Уз посебна интеграцијска постигнућа, натурализација је такође могућа након само три године – то може бити могуће након посебно доброг успјеха у школи или на послу или грађански ангажман.

Дјеца страних родитеља убудуће ће по рођењу добијати ​​њемачко држављанство, ако је један родитељ легално живио у Њемачкој пет година – прије је то био случај тек након осам година.

Осим тога, људи који добију њемачко држављанство могу задржати своје претходно држављанство у будућности. То је већ био случај, на примјер за грађане других земаља ЕУ.

Тром: Потребни су опрез и сигурност

Многима се ипак не свиђа донесени закон.

“То је закон с најдалекосежнијим негативним посљедицама у овом изборном раздобљу”, рекао је политичар ЦДУ-а Александер Тром. То би увелико смањило захтјеве за натурализацију. Натурализација након три или пет година је пребрза - нагласио је Тром.

Он сматра да је грешка што би у будућности требало омогућити и двојно држављанство: потребни су опрез и сигурност истиче.

Заступница Зелених Шахина Гамбир, међутим, бранила је реформу као “знак признања за људе који су годинама били дио Њемачке”.

Свако ко је дио друштва мора имати могућност бирати и бити биран, са свим припадајућим правима и обвезама.

Што се тиче планираних ранијих натурализација, Гамбир је изјавила: “Они који испуњавају услове не би требали чекати дуже него што је потребно.“

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана