Њемачка "признаје и прихвата одговорност" за злочине у Лењинграду

Танјуг
Њемачка "признаје и прихвата одговорност" за злочине у Лењинграду

БЕРЛИН - Министарство спољних послова Немачке данас је, поводом обиљежавања 80. годишњице ослобођења Лењинграда, саопштило да Немачка у потпуности признаје и прихвата своју историјску одговорност за злочине које је у Лењинграду починио њемачки Вермахт.

-На 80. годишњицу завршетка блокаде Лењинграда сјећамо се страхота и страдања које је њемачки Вермахт донио Лењинграду и његовом народу. Више од милион људи је погинуло као посљедица опсаде. Град и његови људи патили су од глади, терора и неизрецивих патњи 872 дана. Као брутални чин против читавог града и његовог становништва, овај страшни ратни злочин и данас одјекује - наведено је на сајту немачког Министарства спољних послова.

Као симбол помирења Русије и Њемачке, на основу заједничке декларације из 2019. године, Берлин је покренуо хуманитарни програм подржавања модернизације болнице у Санкт Петербургу, у којој се неке од жртава опсаде и сада лијече.

Министарство је додало да подстиче састанке са преживјелима немачке блокаде и позива младе да да ступе у контакт са преживелима како би се сјећање на блокаду ојачало и пренијело.

-Њемачка стоји иза своје историјске одговорности и наставља са овим мјерама, упркос агресорском рату Русије против Украјине, који крши међународно право -написано је на сајту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана