Њемачка пооштрава мјере безбједности и правила за тражиоце азила

Танјуг
Њемачка пооштрава мјере безбједности и правила за тражиоце азила

БЕРЛИН - Њемачка влада данас је објавила пакет предложених мјера о повећаној безбједности и строжим правилима за тражиоце азила након напада повезаног са Исламском државом прошлог петка, у ком су убијене три особе.

Тај инцидент усмјерио је пажњу јавности на дискусију о правилима о азилу и депортацији јер је осумњичени за напад у Золингену био тражилац азила из Сирије кога влада није успјела да депортује.

Овај нацрт долази неколико дана прије избора у двије источне државе у којима је антиимиграциона странка АфД на врху анкета, чиме се врши даљи притисак на владајућу коалицију центра да заузме тврђи став по том питању, преноси Ројтерс.
Канцелар Олаф Шолц је у уторак поздравио понуду опозиционог лидера Фридриха Мерца да разговара о рјешењима, али је влада одбила неке од његових приједлога, попут проглашења ванредног стања или забране уласка Сиријаца и Авганистанаца у Њемачку.

Пакет, о којем би требало да гласају доњи и горњи дом њемачког парламента, укључује строже прописе о оружју и правила о власништву, забрану ношења ножева и ношења ножева на јавним догађајима као што су фестивали и спортски догађаји.
Федерални законски службеници ће бити овлашћени да користе тејзере, а провјере прошлости за дозволе за оружје ће укључивати нове мјере за спречавање екстремиста да набаве оружје, наводи се у владином документу у којем су наведене мјере.

Берлин ће такође пооштрити законе и процедуре о азилу и боравишној дозволи, укључујући снижавање прага за депортацију због кривичног дјела које укључује оружје или опасно оруђе.

Критеријуми за искључење појединаца из статуса азила или избјеглице биће пооштрене, укључујући строже казне за тешка кривична дјела, што ће важити и за младе преступнике.

Тражиоци азила биће искључени из примања бенефиција у Њемачкој ако имају захтјеве у другим европским земљама, а избјеглице које путују у своје матичне земље без посебних разлога ризикују да изгубе статус заштите, наводи се у документу.

- Ако неко једноставно оде на одмор у своју домовину, а претходно је тврдио да тамо није безбједно, онда мора да изгуби статус заштите, рекао је министар правде Марко Бушман на конференцији за новинаре.

Ово правило се не би односило на украјинске избјеглице, наводи се у саопштењу.

Пакет такође наводи мјере за борбу против ''насилног исламизма“, укључујући давање дозволе органима за спровођење закона да користе биометријске податке из јавно доступних онлајн извора за препознавање лица за идентификацију осумњичених.

Влада ће ојачати овлашћења домаће обавјештајне агенције када су у питању финансијске истраге и наставити да забрањује исламистичке организације.

Милитантна група Исламска држава преузела је одговорност за напад у Золингену.

Власти су планирале да депортују осумњиченог у Бугарску прошле године према правилима Европске уније о азилу, јављају њемачки медији.

Али депортација је била неуспјешна јер мушкарац није био у свом избјегличком смјештају када су власти покушале да изврше наређење, наводи се у извјештајима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана