Њемачка: Полиција ухапсила 7 особа осумњичених за оснивање терористичке групе

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕРЛИН- Њемачка полиција ухапсила је данас седам особа због сумње да су основали терористичку организацију у циљу извођења напада слично Исламској држави, рекли су тужиоци.

 Тужиоци су навели да су ухапшени држављани Туркменистана, Таџикистана и Киргизије у њемачкој савезној држави Северна Рајна-Вестфалија, да су се они познавали од раније дуго времена, а да су ушли у земљу из Украјине недуго након што је почео рат 2022. године, преноси Ројтерс.

Они су формирали терористичку организацију у јуну 2022. године и разматрали су циљеве у Њемачкој и покушавали да набаве оружје, али у тренутку хапшења нису имали конкретне планове за напад, наводи се у саопштењу тужилаца.

Осим држављанина Киргизије, осумњичени ухапшени у Њемачкој такође су прикупљали новац за Исламску државу од априла 2022. и више пута га преносили групи у иностранство.

Холандске власти су данас ухапсиле још двојицу осумњичених повезаних са групом, мушкарца из Таџикистана и његову супругу из Киргизије који су боравили у Холандији од 2022. године.

Мушкарац је осумњичен да је припадник Исламске државе и да је примио наређење за планирање напада, иако планови нису били конкретни, навели су холандски тужиоци у одвојеном саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана