У току активно гранатирање три насеља у Донбасу, има жртава

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА/КИЈЕВ- Рат у Украјини – 321. дан. Руске снаге кренуле су у нови, снажан напад на Соледар, тврди Кијев. Борбе и Донбасу и Бахмуту. Предсједник Зеленски тврди да украјинске снаге пружају снажан отпор. Руске поморске снаге започеле војне вјежбе у Калињинграду. Расте притисак на Берлин да испоручи тенкове "леопард" Кијеву, Шолц одговара да је потребна координација са савезницима.

У току активно гранатирање три насеља у Донбасу, има жртава

Украјинске снаге активно гранатирају насеља Сватово, Кремена и Рубежно у посљедњих неколико дана, а пријављено је да има погинулих и повријеђених, изјавио је помоћник министра унутрашњих послова Луганске Народне Републике Виталиј Кисељов.

"Интензивно артиљеријско гранатирање Сватова, Кремене и Рубежног се наставља, а на жалост има и цивилних жртава. Рањен је један четрнаестогодишњак. Свима је пружена медицинска њега", рекао је Кисељов за телевизију "Први канал".

Кисељов је истакао да је повећан интензитет гранатирања ових насеља, с обзиром на то да је сада главни фокус на правцу Артјомовск /Бахмут/ - Соледар, пренио је ТАСС.

Столтенберг: Морамо појачати подршку Украјини

НАТО мора да додатно појача подршку Украјини, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

"Одлучни смо да подигнемо партнерство НАТО-а и ЕУ на сљедећи ниво", рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре.

Он је додао да руски предсједник Владимир Путин није успио у намјери да подијели западне савезнике поводом сукоба у Украјини.

Песков: Запад реаговао цинично на божићни прекид ватре

Кремљ је саопштио данас да су Украјина и Запад реаговали "цинично" на приједлог о прекиду ватре на 36 часова који је упутио руски предсједник Владимир Путин поводом православног Божића.

"Добили смо циничну реакцију од Кијева и бројних западних лидера", рекао је новинарима портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Русија је саопштила да је прекид ватре предложен из хуманитарних разлога, да би православни хришћани могли да прославе Божић. Украјина тврди да су руске снаге гранатирале десетине положаја дуж линије фронта у суботу, 7. јануара, када је прекид ватре требао да ступи на снагу.

Расте притисак на Берлин да испоручи "леопарде“ Кијеву; Шолц: Потребна координација

Њемачки канцелар Олаф Шолц изјавио је да је и даље убеђен у потребу координације испоруке оружја Украјини са савезницима док расте притисак на Берлин да Кијеву пошаље њемачке тенкове "леопард 2".

Њемачка је прошле недјеље најавила да ће обезбиједити Украјини оклопна возила "мардер" за помоћ у одбијању руских снага.

Најава је стигла истога дана када су САД саопштиле да ће Украјини послати борбена возила Бредли, дан након сличног саопштења из Француске.

Шолц, који је често наглашавао важност да не ескалира сукоб у Украјини или да се да повод Русији да Запад сматра страном у рату, рекао је да су западни савезници дуго "припремали, расправљали и организовали ово".

Кијев је, такође, тражио тешка возила као што су тенкови "леопарди", што би представљало значајан корак подршке Запада Украјини, навела је агенција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана