Њемачка неће повећавати обим војне помоћи Украјини за 2025.

Срна
Њемачка неће повећавати обим војне помоћи Украјини за 2025.

БЕРЛИН - Према тренутним плановима савезног буджета Нјемачке, Украјини може бити испоручена само војна помоћ која је раније одобрена, поручио је нјемачком министарству одбране министар финансија Кристијан Линднер.

Он је рекао да Нјемачка мора да ограничи војну помоћ Украјини јер за сада нема расположивог новца за ту намјену, преноси дневник Франкфуртер Алгемајне Цајтунг (ФАЦ).

Према његовим ријечима, војна опрема и материјал који су већ одобрени биће достављени Украјини, али додатни захтјеви њемачког Министарства одбране више не би требало да се одобравају.

Линднер је то навео у писму упућеном министру одбране Борису Писторијусу 5. августа, наводи ФАЦ позивајући се на доступне докуменате и мејлове, као и на дискусије вођене у неколико одбора савезне владе и у парламенту.

Лист наводи да се очекује да ће планирана војна подршка Украјини бити скоро преполовљена следеће године, а да ће затим 2027. године пасти на мање од десетине садашњег износа.

Убудуће, новац за Украјину више неће долазити из федералног буџета, већ из замрзнуте имовине руске централне банке.

Савезници Украјине замрзли су око 300 милијарди долара након напада Русије на Украјину, а државе Г-7 су на самиту у Италији одлучиле да приход од овог новца искористе за финансирање зајма од 50 милијарди долара за Кијев.

Линднер очекује да ће Украјина овим новцем покрити значајан дио својих војних потреба, пише ФАЦ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана