Њемачка министарка: Школе требају ученике припремати за могући рат

GS
Foto: TheTelegraph

Ученици у Њемачкој морају бити боље припремљени за суочавање са свим врстама потенцијалних криза и катастрофа, укључујући и рат, рекла је њемачка министарка образовања Bettina Stark-Watzinger.

Чланица слободних демократа (ФДП) усмјерених на пословање, нагласила је важност цивилне одбране у интервјуу за локалне новине Функе Медиа Гроуп. Stark-Watzinger је рекла да би се школе требале бавити цивилном одбраном и нагласила да циљ мора бити "јачање наше отпорности".

"Друштво у цјелини мора бити добро припремљено за кризе - од пандемије, природних катастрофа до рата", рекла је, преноси АФП.

Stark-Watzinger се осврнула на вјежбе цивилне одбране које се спроводе у школама у другим земљама, попут Уједињеног Краљевства, рекавши да би и Њемачка могла чинити исто.

Министрица је такође позвала на развијање "опуштеног" односа између ученика и оружаних снага. Предложила је да војни ци посјете школе како би објаснили што "Bundeswehr (оружане снаге) чини за нашу сигурност".

Истакла је како не може разумјети отпор таквој пракси, преноси Индекс.

Службеницима Bundeswehra за младе тренутно је допуштено посјећивати школе у Њемачкој на позив наставника или школских администратора.

Stark-Watzinger такође је позвала на упознавање младих у Њемачкој с пријетњама слободи, како би их боље опремили да се носе с таквим опасностима.

Ово не би требао бити властити школски предмет, већ дио наставног плана и програма.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана