Њемачка: Економска активност и даље у паду

Танјуг
Њемачка: Економска активност и даље у паду

БЕРЛИН - Економска активност у Њемачкој је и даље у паду, саопштио је данас Маркит економикс наводећи да је, према прелиминарној процени, композитни индекс менаџера набавке (ПМИ) у Њемачкој у октобру пао на 45,8 поена са 46,4 поена.

Тржишта су очекивала супротан тренд, односно благ раст овог индекса на 46,7 поена.

ПМИ је параметар који се користи као индикатор економске активности, а резултат испод 50 показује да се економија налази у стању контракције, односно пада економске активности.

Како се наводи на сајту компаније S&P глобал, ПМИ у сектору услуга је у октобру пао на 48,0 поена са септембарских 50,3 поена, а ПМИ у производњи порастао на 40,7 поена са 39,6 поена од прошлог мјесеца.

"Њемачка је лоше започела четврти квартал, а много тога указује да је рецесија већ у току. Прогнозирамо да ће њемачка привреда пасти за 0,4 одсто у последњем кварталу ове године и за 0,8 одсто на крају године", рекао је главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке Сајрус де ла Рубиа.

Према његовим ријечима, цијене инпута у њемачком сектору услуга и даље расту необично брзим темпом, највјероватније због повећане цијене енергије и притисака на плате. 

Постоји и трачак наде, а то је раст ПМИ у производњи, који сигнализира да би овај индикатор могао да се врати изнад 50 поена на почетку сљедеће године, закључује Сајрус де ла Рубиа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана