Њемачка диже руке од Кијева: Берлин не вјерује у украјинску контраофанзиву?

СРНА
Њемачка диже руке од Кијева: Берлин не вјерује у украјинску контраофанзиву?

Министарство одбране Њемачке сматра да Кијев неће моћи да изведе контраофанзиву у блиској будућности, а Бундесвер нема више тешке војне опреме који би могао да пребаци Оружаним снагама Украјине, пише лист "Билд" позивајући се на сопствене изворе.

Како се наводи, министарство "не вјерује да ће Украјина ускоро моћи да изведе контраофанзиву", а истовремено, оцјењују извори, "њемачка војска више неће снабдијевати Кијевм тешком војном опремом".

"Пребацивање је завршено", наводи лист ријечи извора из Министарства одбране Њемачке. 

Стога, наставља "Билд", Кијев више неће бити снабдијеван тенковима "леопард 2", иако Бундесвер и даље има готово 300 примјерака овог оклопњака, а исто важи и за борбена возила пјешадије и самоходне хаубице.

Вриједи подсјетити да је њемачки канцелар Олаф Шолц 11. октобра на заједничкој конференцији за новинаре са Владимиром Зеленским, најавио да ће Њемачка, заједно са својим партнерима, обезбједити Украјини пакет војне помоћи у вриједности од око 1,4 милијарде евра до краја године.

Према ријечима Шолца, пакет ће укључивати нове системе ПВО, попут ИРИС-Т и "скајнекс", затим самоходне противавионске топове "гепард", тенкове, самоходне хаубице точкаше, оклопна возила, борбене беспилотне летјелице, радаре и артиљеријске гранате.

Међутим, "Билд" ове ријечи њемачког канцелара о "новим милијардама помоћи Украјини" назива гласинама и истиче да су у питању суме новца и пројекти који су "одобрени и финансирани још прошле године".

Њемачки лист пише и да је Зеленски, током посљедњег састанка са Шолцом у Берлину, изнио два захтјева - да се дозволе удари по циљевима дубоко унутар територије Руске Федерације, за шта би између осталог биле потребене њемачке ракете "таурус", и да се Украјини добри убрзани пријем у НАТО.

Напомиње се да њемачки канцелар није рекао категорично "не", али ни да није било ни позитивног одговора, пише РТ Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана