Њемачка делегација борави у посјети Пјонгјангу први пут од пандемије

Tanjug
Foto: NK News

БЕРЛИН- Њемачка делегација борави у посјети главном граду Сјеверне Кореје, Пјонгјангу, први пут од пандемије корона вируса и током неколико дана прегледаће локацију њемачке амбасаде која је, као и дипломатска представништва других европских земаља, била затворена током пандемије, рекао је портпарол њемачког министарства спољних послова.

Портпарол је за Ројтерс рекао да делегација министарства обавља технички преглед амбасаде, наводећи да још није донијета одлука о поновном отварању амбасаде која је затворена у марту 2020. године.
    
Велики број амбасада у Пјонгјангу био је затворен током пандемије јер нису биле у могуц́ности да ротирају особље.
    
Сјеверна Кореја је наметнула неке од најстрожих мјера у свијету против пандемије, укључујуц́и готово потпуну забрану путовања и тек недавно је почела да ублажава  ограничења.
    
Велика Британија, која је затворила своју амбасаду и повукла дипломатско особље из Сјеверне Кореје у мају 2020. године такође је тражила да пошаље свој тим у Пјонгјанг, рекао је портпарол Форин офиса за Ројтерс.
    
Портпарол је навео да британско министарство спољних послова преговара са Владом Сјеверне Кореје преко њене амбасаде у Лондону о томе да британски техничко-дипломатски тим ускоро посјети Пјонгјанг.
    
Портпарол је напоменуо да је Британија позвала Сјеверну Кореју да дозволи и агенцијама Уједињених нација и хуманитарним невладиним организацијама да уђу у земљу.
    
Специјални изасланик Шведске за Корејско полуострво Питер Семнеби рекао је Ројтерсу да је било одређеног напретка ка евентуалном повратку шведских дипломата у Пјонгјанг и да се нада да ће шведска амбасада бити поново отворена релативно брзо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана