Њемачка ће послати Украјини навођене ракете и хиљаде дронова

Танјуг
Њемачка ће послати Украјини навођене ракете и хиљаде дронова

БЕРЛИН - Њемачка је упутила нови пакет војне помоћи Украјини, а истовремено је најавила и да ће јој ускоро послати навођене ракете АИМ-9Л за авионе Ф-16, као и неколико хиљада дронова.

Нови пакет помоћи обухвата, између осталог, осам тенкова Леопард 1 А5, који су испоручени заједнички са Данском, затим 20 пјешадијских борбених возила Мардер, као и муницију за тенкове Леопард 1 и 2 и за ИФВ Мардер, објављено је на сајту немачке владе, пренијела је украјинска агенција Униан.

Поред тога, послата су и четири борбена возила МРАП са заштитом од мина, два система ПВО ИРИС-Т и ракете за њих, као и шест самоходних хаубица Панцер 2000 и муниција од 155 милиметара.

У оквиру пакета помоћи, Украјина је добила од Њемачке и 30 извиђачких дронова Вектор, опрему за деминирање и више десетина хиљада комада муниције од 40 милиметара.

Прошле седмице, немачки канцелар Олаф Шолц је изјавио да његова земља и њени партнери намјеравају да до краја ове године обезбиједе безбједносну помоћ вриједну 1,4 милијарде евра за Украјину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана