Низ грешака чланова посаде довео до потонућа јахте?

Срна
Foto: Агенције

МИЛАНО - Низ неописивих, бесмислених грешака чланова посаде довело је до бродолома у којем је погинуо британски бизнисмен Мајк Линч и још шест особа, рекао је данас директор компаније "Италијан си груп", која је изградила брод Ђовани Костантино.

Јахта "Бајесијан" која је пловила под британском заставом потонула је почетком седмице са 12 путника и десеточланом посадом неколико минута након што је захватила олуја код обала сјеверне Сицилије.

"Брод је претрпио низ неописивих, бесмислених грешака, немогуће се дешавало на том броду али је потонуо због уласка воде. Одатле, истражиоци ће водити ријеч", нагласио је Костантино.

Јахта "Бајесијан" направљена је 2008. године и од тада је два пута дорађивана. Посљедњи пут је то учињено 2020. године.

Костантино одбацује могућност да су грешке у дизајну или градњи довеле до потонућа. Он је подсјетио да фирма беспрекорно послује протеклих 16 година и да су били суочени са много јачим невременом него што је било почетком седмице.

Директор "Италијан си групе" окривљује посаду "Бајесијана" за "невјероватну грешку" неприпремљености за олују коју су метеоролози раније најавили.

Према његовим ријечима, путници су требали бити позвани из кабина и окупљени на безбједном дијелу брода док се посада припрема за долазак олује извлачењем сидра, затварањем врата и свих отвора, спуштајући кобилицу ради јачања стабилности.

Шест од 12 путника погинуло је у бродолому, а пет тијела је пронађено унутар олупине. У току је потрага за посљедњом особом која се води као нестала, Линчовом кћерком Ханом.

"Да је примијењена исправна процедура сви путници би се вратили на спавање након једног сата и наредног јутра би наставили пут", сматра Костантино.

У близини "Бајесијана" била је усидрена друга јахта која је прошла олују без посљедица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана