Никсон 1994. године предвидио сукоб у Украјини

Срна
Никсон 1994. године предвидио сукоб у Украјини

НЈУЈОРК - Бивши амерички предсједник Ричард Никсон предвидио је сукоб у Украјини о чему је 1994. године писао у писму упућеном тадашњем америчком предсједнику Билу Клинтону, пише амерички дневник “Вол стрит џурнал”.

Мјесец дана прије смрти, у априлу 1994. године, Никсон је написао писмо Клинтону у којем му је понудио “мудар савјет, посебно у односу на Русију”.

Са садржаја писма сада је скинута ознака повјерљиво.

У писму на седам страна датираном на 21. март 1994. године Никсон је изнио процјену ситуације у Русији и предвидио да ће доћи до погоршања односа између Москве и Кијева.

“Ситуација у Украјини је изузетно експлозивна. Ако измакне контроли, ситуација у БиХ изгледаће као баштенска забава”, упозорио је Никсон у писму.

Бивши амерички предсједник савјетовао је Клинтона да ојача дипломатско представништво у Кијеву и указао на разговор са америчким пословним човјеком који је изјавио да амбасада нема довољно особља и да није вођена на адекватан начин.

Никсон је савјетовао Клинтона и да развија односе са потенцијалним насљедницима Бориса Јељцина на функцији руског предсједника.

Писмо је написано након Никсоновог повратка са двоседмичног боравка у Русији и Украјини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана