Нико од шесторо осуђених у Ватикану због корупције неће ускоро у затвор

Танјуг
Нико од шесторо осуђених у Ватикану због корупције неће ускоро у затвор

ВАТИКАН  - Нико од шест особа, које су осуђене на затворске казне на крају великог суђења за корупцију у Ватикану, вјероватно неће ускоро завршити иза решетака, а поједини од њих можда и никада, према закону и стручњацима за безбједност, навео је Ројтерс.

Неколико осуђених, укључујући кардинала Анђела Бечиуа, који је највиши званичник католичке цркве којем је икада суђено пред Ватиканским кривичним судом и италијанског финансијера Рафаела Минчонеа, већ су најавили да ће уложити жалбе на пресуде које су донијете у суботу, пренио је Ројтерс.

Очекује се да ће и преостали осуђени уложити жалбе.

Сви оптужени су негирали да су починили кривично дјело.

Ново суђење вјероватно неће почети прије краја сљедеће године и потребно је још најмање годину дана да се заврши.

Обично је онима који чекају на одлуке Ватиканског кривичног суда на уложене жалбе дозвољено да остану на слободи, осим уколико су починили насилне злочине или ако постоји ризик од бјекства.

Бечиу је једини грађанин Ватикана међу оптуженима и живи у стану који му је папа Фрања дозволио да задржи, након што је изненада отпуштен 2020. године након оптужби за непотизам.

Папа је Бечиу већ одузео право да уђе у конклаву која ће изабрати сљедећег папу након Фрањине смрти или оставке.

Фрања је могао да помилује Бечиуа за финансијске злочине и да нареди да кардинал напусти Ватикан и да се врати у родну Сардинију, рекао је један стручњак.

Ватикански суд осудио је Бечиуа за неколико кривичних дјела на пет година и шест мјесеци затвора.

Процес против Бечиуа трајао је двије и по године по оптужници за проневјеру, злоупотребу службеног положаја и покушај навођења на лажно свједочење, преноси Ројтерс.

Поред оптужби за преусмеравање новца компанијама или добротворним огранизацијама којима руководе његова браћа на Сардинији, кардинал је умијешан и у запошљавање Чечилије Мароње, такође са Сардиније, у оквиру плана да се ослободи католичка монахиња киднапована у Малију.

Мароња је за тај посао примила 575.000 евра из Ватикана од 2018. до 2019. године, а тужиоци тврде да је новац пребачен компанији коју је оптужена отворила у Словенији, као и да је новац ненамјенски трошила за своје потребе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана