Никад драматичније саопштење: Чека нас "климатски пакао" ако наставимо игнорисати

Срна
Никад драматичније саопштење: Чека нас "климатски пакао" ако наставимо игнорисати

Сваки од посљедњих 12 мјесеци рангиран је као најтоплији у историји у поређењу са истим мјесецима претходних година, саопштила је служба ЕУ за праћење климатских промјена.

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је на хитно предузимање акције да би се спријечио "климатски пакао".

Просјечна глобална температура у периоду од 12 мјесеци до краја маја била је 1,63 степена Целзијусова изнад прединдустријског просјека, што је највише од почетка вођења евиденције 1940. године, наводи европска служба "Коперник".

Овај просјек не значи да је свијет премашио праг глобалног загријавања од 1,5 степени Целзијусових на нивоу календарске године. Научници упозоравају на екстремније и неповратне утицаје на климу ако се то деси.

У посебном извјештају, Свјетска метеоролошка организација објавила је да сада постоји шанса од 80 одсто да ће бар једна од наредних пет календарских година бити прва са просјечном температуром која привремено прелази прединдустријски ниво за 1,5 степени.

Говорећи о овим налазима, генерални секретар УН Антонио Гутерес нагласио је да свијет убрзано иде у погрешном правцу и удаљава се од стабилизације свог климатског система.

"Током 2015. године шанса за такво нарушавање била је близу нуле", рекао је Гутерес у говору поводом Свјетског дана заштите животне средине.

Он је позвао на смањење глобалне производње и употребе фосилних горива за 30 одсто до 2030. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана