Нијемац стар 60 година на путу изљечења од ХИВ-а

СРНА
Нијемац стар 60 година на путу изљечења од ХИВ-а

БЕРЛИН - Нијемац стар 60 година на путу је да постане седма особа која је излијечена од ХИВ-а након трансплантације матичних ћелија, објавили су љекари.

Болна и ризична процедура предвиђена је за људе који имају и ХИВ и агресивну леукемију, тако да није опција за скоро већину од готово 40 милиона људи који живе са смртоносним вирусом широм свијета.

Нијемац, који је желио да остане анониман, назван је "сљедећим берлинским пацијентом". Пацијент из Берлина Тимоти Реј Браун био је прва особа која је проглашена излијеченом од ХИВ-а још 2008. године. Браун је умро од рака 2020. године.

Информација о томе да је још један пацијент из Берлина постигао дугорочну ремисију ХИВ-а објављена је уочи 25. Међународне конференције о сиди у Минхену сљедеће седмице.

ХИВ му је први пут дијагностикован 2009. године, наводи се у објављеном сажетку истраживања, пренио је АФП.

Човјек је 2015. године подвргнут трансплантацији коштане сржи због леукемије. Поступак који доноси десет процената ризика од смрти у суштини представља замјену имунолошког система особе.

Он је крајем 2018. године престао да узима антиретровирусне лијекове који смањују количину ХИВ-а у крви.

Кристијан Геблер, доктор у берлинској Универзитетској болници "Каритас", који лијечи пацијента, рекао је да тим не може бити "апсолутно сигуран" да је искоријењен и посљедњи траг ХИВ-а, али да све указује на то.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана