Нигер: Збачени предсjедник позвао САД да помогну у обнови уставног поретка

Танјуг
Нигер: Збачени предсjедник позвао САД да помогну у обнови уставног поретка

НИЈАМЕЈ - Збачени предсjедник Нигера Мохамед Базум позвао је САД и међународну заједницу да помогну у обнављању уставног поретка у тој земљи након прошлонедељног пуча.

У тексту у “Вашингтон посту”, Базум каже да се обраћа “као талац”, објавио је данас Би-Би-Си (ББЦ).

Базум је упозорио да би пуч, уколико би успио, имао катастрофалне последице по Нигер, регион и цијели свијет.

“Борба за наше заједничке вредности, укључујуćи демократски плурализам и поштовање владавине права, једини је начин да се постигне одржив напредак у борби против сиромаштва и тероризма”, навео је Базум. Базум је упозорио на везе вођа пуча са руском приватном паравојном групом “Вагнер” која делује у другим деловима региона. 

У саопштењу прочитаном на националној телевизији, они су рекли да су функције четворице амбасадора “прекинуте”. Амбасадор Нигера у САД Киари Лиман-Тингуири рекао је само неколико сати раније да би хунта “требало да се уразуми” и да схвати, како је навео, да пуч не може успети.

Хиљаде људи изашло је на улице главног града Нигера, Нијамеја, у четвртак на мирне демонстрације подржавајуćи државни удар и критикујући друге западноафричке земље због увођења финансијских и трговинских санкција према Нигеру. Амерички државни секретар Ентони Блинкен разговарао је раније ове седмице са Базумом телефонски, а САД су након тога саопштиле да су посвеćене обнављању демократски изабране владе Нигера.

Базума, првог демократски изабраног предсједника у Нигеру, ухапсили су чланови његове гарде прошле седмице. Вођа државног удара генерал Абдурахман Тијани постављен је за шефа државе.

Нигер је кључни део афричког региона познатог као Сахел, подручје које се бори против џихадиста и опкољено је војним режимима. У Нигеру се налазе француске и америчке војне базе и сматра се кључним партнером у борби против исламистичких побуњеника. Нигер је био партнер европским земљама које покушавају да зауставе проток миграната преко Средоземног мора, пристајуćи да прими назад стотине миграната из притворских центара у Либији.

Војна хунта у Нигеру саопштила је да је опозвала више споразума о војној сарадњи са Француском, након војног свргавања председника Мохамеда Базума у државном удару прошле седмице. Француска има између 1.000 и 1.500 војника у Нигеру, као помоћ у борби против побуне група повезаних са Ал Каидом и Исламском државом, које су се прошириле широм региона, пренео је Ројтерс. Базума, првог демократски изабраног председника у Нигеру, ухапсили су чланови његове гарде прошле седмице.

Вођа државног удара генерал Абдурахман Тијиани постављен је за шефа државе. У Нигеру се налазе француске и америчке војне базе и сматра се кључним партнером у борби против исламистичких побуњеника. Нигер је био партнер европским земљама које покушавају да зауставе проток миграната преко Средоземног мора, пристајуćи да прими назад стотине миграната из притворских центара у Либији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана