Нигер обуставио извоз злата и уранијума у Француску

Srna
Foto: Twitter

АБУЏА- Нове власти Нигера обуставиле су извоз уранијума и злата у Француску, јавио је Би-Би-Си.

"Имамо уранијум, дијаманте, злато, нафту, а живимо као робови? Нису нам потребни Французи за нашу безбједност", преноси арапски лист "Мехр" саопштење једног од учесника побуне.

Нигер је седми највећи произвођач уранијума на свијету, а француски медији наводе да испоручује 15 до 17 одсто уранијума који се користи за производњу електричне енергије у француској.

Француске власти још нису донијеле одлуку о евакуацији својих држављана из Нигера, гдје је прошле недјеље изведен војни пуч, изјавила је раније шефица француске дипломатије Катарин Колона.

Она је навела да се у Нигеру налази 500-600 Француза.

Шпанија и Њемачка одлучиле су раније да обуставе сарадњу са Нигером. Француска је суспендовала програме финансијске подршке Нигеру до обнове уставног поретка у тој афричкој земљи, саопштило је раније француско Министарство спољних послова, пренио је "Спутњик".

Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смјењују Мухамеда Базума са мјеста предсједника земље. Затворили су границе, увели полицијски час, суспендовали Устав и забранили политичко дјеловање странака.

Они су 28. јула саопштили да је шеф државе постао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио предсједничку гарду, чије су јединице притвориле Базуму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана