Ни Гејтсу не цвјетају руже: Пад са листе најбогатијих!

Агенције
Ни Гејтсу не цвјетају руже: Пад са листе најбогатијих!

ЊУЈОРК - Скоро двије деценије, почевши од 1990. године, Бил Гејтс је био најбогатија или друга најбогатија особа на годишњој Форбсовој листи 400 најбогатијих људи у Америци.

Не више. Иако Гејтс и даље има огромно богатство од 107 милијарди долара, његов ранг на новој Форбсовој листи пао је на 9. мјесто, са шестог на којем је био прије годину дана. Његова нето вриједност такође је 4 милијарде долара мања него прије годину дана, када су амерички берзански индекси попут S&P 500 и Nasdaq 100 порасли 30%.

Гејтс је сада на 12. мјесту – први пут да је испао из првих десет најбогатијих људи свијета од 1991. године.

Велики разлог за смањење богатства је развод 2021. од Мелинде Френч Гејтс, након 27 година брака. Када је Мелинда у мају објавила да сљедећег мјесеца даје оставку на мјесто копредсједавајуће Фондације Бил и Мелинда Гејтс, такође је поменула да ће добити додатних 12,5 милијарди долара за своје филантропске напоре. Није рекла одакле средства стижу нити када ће их добити. Али Форбс је сазнао да та средства нису била пренос имовине Гејтс фондације, већ су дошла директно од Била. Чини се да је он већ извршио трансфер ових средстава.

Осим тога, Форбс је скоро утростручио претходну процјену нагодбе о разводу коју је примила Мелинда. На основу нових информација о тренутном богатству Била Гејтса, амерички пословни магазин је повећао нето вриједност Мелинде Френч на процјењених 29 милијарди долара, у односу на 10,3 милијарде прије годину дана. То је чини деветом најбогатијом женом у земљи, одмах иза насљеднице казина Миријам Аделсон.

У широкој расправи на Форбсовом самиту 400 о филантропији у септембру 2022, Бил Гејтс је предвидио властити пад на Форбсовој ранг листи. Гејтс је тада рекао да планира наставити да поклања све више свог богатства и да ће то чинити све док не испадне са Форбсове листе милијардера. Гејтс је такође рекао да постоји „мала шанса“ да бивши пар не настави да ради заједно, додајући да ће Гејтс фондација радити још 25 година.

Френч Гејтс је уложила своје напоре, кроз своју улагачку и филантропску организацију Pivotal Ventures, на „рад на томе да више моћи добије више људи – посебно жена“. Она је на својој страници објавила да је посветила 2 милијарде долара за проширење моћи и утицаја жена, преноси Инвеститор.

Године 2022. основала је фондацију Pivotal Philanthropies и финансирала је са 674 милиона долара хартија од вриједности којима се јавно тргује. По свој прилици, фондација ће добити нешто од 12,5 милијарди долара које је она поменула, пишу biznis.kurir.rs и Форбс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана