Невријеме у Скандинавији: Воз искочио из шина, покидани далеководи

Srna
Foto: Танјуг

СТОКХОЛМ - Обилне падавине које су данас погодиле јужну Скандинавију узроковале су искакање воза из шина, плављење путева и прекид трајектног саобраћаја.

Полиција је саопштила да је воз са више од 100 путника искочио из шина на истоку Шведске, пошто је киша дјелимично однијела жељезнички насип, при чему су повријеђене три особе које су пребачене у болницу.

Званичници Шведске и Норвешке упозоравају да би ово могло да постане најекстремнији влажни временски систем који је погодио тај регион у посљедњих неколико деценија.

Шведски и норвешки метеоролози издали су црвена упозорења, најстрожи ниво узбуне, који покрива неколико дана ове седмице. Вјерује се да ће у неким мјестима у року од 24 часа да падне кише колико иначе падне за мјесец дана и више. Очекује се да ће ови бити највеће поплаве у посљедњих 25 година у Норвешкој, или чак 50 година у Шведској.

Олујни вјетар и олује са грмљавином покидали су локалне далеководе и пореметиле трајектни саобраћај на Балтичком и Сјеверном мору и дјелимично ваздушни саобраћај, док је Норвешка обуставила неке жељезничке линије и одложила бројне фудбалске утакмице на отвореном.

Систем ниског притиска који је погодио Шведску касно синоћ стигао је данас у Норвешку.

Власти су упозориле оне који су највише погођени да се клоне ријека и стрмих падина и да на пут крећу само ако морају. Они су рекли да постоји велики ризик од масовне материјалне штете јер ће се пљусак наставити и наредних дана.

Сусједна Данска је, такође, забиљежила обилне падавине и издала је жуто упозорење, док су метеоролози у Финској упозорили на могуће снажне олује са грмљавином касније ове седмице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана