Невријеме широм Европе: Пукла брана у Пољској (ВИДЕО)

Срна
Невријеме широм Европе: Пукла брана у Пољској (ВИДЕО)

ПРАГ - Брана на југозападу Пољске попустила је под налетом поплава након обилних киша, док се Чешка и дијелови Аустрије и данас суочавају са невременом које је погодило централну и источну Европу.

Локалне власти у општини Бистрзица Клодзка у Доњој Шлезији саопштиле су да је пробијена брана у мјесту Мједзигорзе упркос напорима да се вода преусмјери и спријечи поплавни талас.

Регионална управа за водопривреду у Вроцлаву описала је ситуацију критичном, због чега су евакуаисана села у нижим крајевима.

Брана подигнута почетком 20. вијека у долини Клодзко на граници Пољске са Чешком висока је 29 метара.

Овај резервоар за контролу поплава може да прими готово милион метара кубних воде, јавља ДПА.

Од петка ујутро, на југозападу Пољске пало је више кише него током такозване миленијумске поплаве 1997. године, а опасан водостај премашен је на 47 мјерних станица широм земље.

У међувремену, у Аустрији су 42 општине проглашене зонама катастрофе, јер водостаји ријека настављају да расту.

Посебно је напета ситуација на ријекама Камп и Кремпс, које се уливају у Дунав.

Замјеник гувернера Доње Аустрије Степхан Пернкопф рекао је да је одбрана од поплава у региону дизајнирана да издржи поплаве које се статистички дешавају једном у 100 година.

Међутим, с обзиром на то да се очекује наставак обилних падавина, метеоролози упозоравају да би ситуација могла да се погорша.

Очекује се да би Дунав могао да достигне нивое који се виде једном у 30 година у аустријским регионима Вајнфиртел и Мостфиртел.

У међувремену у Чешкој водостаји ријека порасли су до опасног нивоа у више области, због чега су поплављене куће и путеви у неколико села и градова.

Више од 63.000 домаћинстава широм земље је без струје, саопштено је из чешке електрокомпаније "ЧЕЗ".

Централна комисија за поплаве Чешке Републике саопштила је да је најкритичнија ситуација у Моравско-Шлеском региону и позвала гувернера Моравско-Шлеске области да прогласи стање опасности.

Болница у Брну, другом по величини граду у Чешкој, била је принуђена да се евакуише.

Због палог дрвећа и поплавних вода затворено је десетак жељезничких пруга широм земље.

Чешки хидрометеоролошки завод извијестио је о 35 локација на којима су пријављене поплаве, а најбрже растући водостаји су у планинама Јизера и Јесеники.

Власти у Чешкој поставиле су металне баријере или вреће са пијеском као заштиту од поплава, док је вода пуштена из брана како би се направило мјеста у резервоарима.

Мјештани су упозорени на могућу евакуацију.

У Прагу, али и другим мјестима, многи догађаји планирани овог викенда отказани су због кише и поплава, укључујући фудбалске мечеве прве и друге лиге.

"Морамо да се припремимо за најгори сценарио", рекао је чешки премијер Петр Фијала након састанка кризног штаба његовер Владе.

Метеоролози кажу да ће систем ниског притиска из сјеверне Италије донијети много падавина у већем дијелу Чешке, укључујући главни град и пограничне области са Аустријом и Њемачком на југу и Пољском на сјеверу.

Друге земље централне Европе такође се овог викенда суочавају са озбиљним поплавама, укључујући Мађарску, Словачку и Румунију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана