Невријеме и поплаве у Европи: Пада први снијег, има и жртава

Танјуг
Foto: Танјуг/АП

БУКУРЕШТ/ПРАГ - Пет особа је смртно страдало у олујном невремену које је данас погодило источну Румунију, док је у Чешкој Републици ријечни водостај достигао опасне нивое у десетак области широм земље, плавећи куће и путеве у више градова и села.

Надлежне службе у неколико земаља централне Европе саопштиле су да ће за викенд јаке поплаве погодити Чешку Републику, Пољску, Аустрију, Њемачку, Словачку и Мађарску, а у међувремену на већим надморским висинама већ је пао и први снијег.

Румунске спасилачке службе бориле су се да спасу 95 људи у тешко погођеним румунским источним окрузима Галати и Васлуи, саопштило је Одјељење за ванредне ситуације, преноси АП.

Тијела три старије жене и два мушкарца пронађена су у мјестима Пекеа, Драгушени, Костаке Негри и Кород, наводи се у саопштењу.

Хеликоптер "Блек хок" (Black Hawk) распоређен је у Галати како би помогао у мисијама потраге и спасавања. 

Невријеме је погодило 19 места у осам округа у Румунији, а јак ветар је оборио десетине стабала, која су оштетила аутомобиле и блокирала путеве и саобраћај. 

Румунски министар животне средине Мирчеа Фекет рекао је за АП да је у неким поплављеним областима више од 160 литара кише пало по квадратмом метру, што се, како је истакао, ријетко догађа.

Румунски предсједник Клаус Јоханис изјавио је данас саучешће породицама жртава и истакао да је неопходно "ојачати капацитете за предупређивање екстремних временских феномена" пред климатским промјенама.

"Снажне поплаве које су погодиле велики дио земље однеле су људске животе и нанијеле значајну штету. Поново се суочавамо са ефектима климатских промјена, које су све присутније широм европског континета, са драматичним посљледицама по људе", упозорио је он.

Румунски премијер Марсел Чолаку отказао је планиране активности како би отпутовао у округ Галати и процијенио посљедице.

Обилне кише и снажни ветрови оставили су без струје више од 63.000 домаћинстава, саопштила је чешка компанија за електродистрибуцију ЦЕЗ.

У Брну, другом по величини чешком граду, једна болница је евакуисана, као и десетине цивила, док је више железничких линија затворена након што су поплављене или је на њих пало дрвеће.

Обилне кише погодиле су данас и Молдавију, гдје су службе за ванредне ситуације испумпале воду из десетина кућа у више мјеста, саопштиле су влади.

Истовремено, у Пољској је десетине људи евакуисано из предострожности из два села код града Ниса, након што су метеоролози упозорили на падавине без преседана, а водостај неких река опасно порастао, рекао је министар унутрашњих послова Томаш Симонијак, упозоривши да "најгоре тек долази".

"Морамо бити спремни за најгори сценарио. Тежак викенд је пред нама", рекао је чешки премијер Петр Фијала након састанка владиног централног кризног комитета.

Погођено подручје простире се на неколико земаља - од источних Алпа и Јадрана до југозападне Пољске, а до недјеље увече на том подручју очекује се између 50 и 100 литара падавина по квадратном метру, преноси данас Дојче веле.

Од југоистока Баварске преко сјеверне Аустрије, Чешке и запада Словачке до јужне Пољске, у појединим областима је могуће чак и 100 до 350 литара кише по квадратном метру.

Њемачка метеоролошка служба (DWD) упозорава да ће југ и исток Баварске у наредних неколико погодити јаке кише и олује. 

У округу Берхтесгаденер Ланд, на самом југоистоку земље, до недеље би могло да дође до олујног невремена и обилних падавина са 80 до 120 литара кише по квадратном метру.

Упозорење о непогодама издато је за неколико округа у алпском региону.

Непрекидна киша се очекује од петка у појасу од Лужице преко Чешке Шуме до источног руба Алпа.

У Алпима ће падати снијег на висинама "између 1.300 и 1.500 метара, тако да је значајан почетак зиме неизбежан у планинама", рекао је метеоролог DWD-а Нико Бауер.

Током ноћи између четвртка и петка већ је падао први снијег на већим надморским висинама, посебно на Цугшпицу. 

У наредним данима могло би да буде и до педесет сантиметара новог снијега, а постоји опасност од "ломљења дрвећа или већих грана под тежином снијега", упозорава DWD.

Кише су изазване ријетким временским приликама у којима се топао ваздух из медитеранског региона сусреће са поларним хладним ваздухом у алпском региону.

Много влаге са недавно веома загријаног Медитерана допринијело је томе у изузетној мјери у случају циклона "Анет".

У аустријској Корушкој, обилне падавине су већ изазвале пораст нивоа ријеке Драве и већ су предузете мјере предострожности, а путеви поред ријеке су затворени јер постоји опасност по живот.

И у сусједној Словенији страхују од падавина историјских размјера, док алпска села у Француској страхују од олуја.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана