Невоље у ЕУ рају: Шведска планира да плати мигрантима да се одселе

ГС
Невоље у ЕУ рају: Шведска планира да плати мигрантима да се одселе

СТОКХОЛМ - Шведска популација рођена у иностранству удвостручила се у посљедње двије деценије и од 2023. године износи више од 2,15 милиона, што је више од петине укупног броја становништва у земљи.

Шведска би могла да прошири програм у оквиру којег се мигранти који се боре да се интегришу у друштво, подстичу да оду, према приједлогу који је поднесен министарки за имиграцију Марији Малмер Стенергард.

Такозвана шема "добровољне репатријације" која тренутно постоји у Шведској нуди избјеглицама и мигрантима једнократну исплату од 10.000 шведских круна (око 960 долара) по одраслој особи и 5.000 по дјетету, плус путне трошкове, ако пристану да напусте земљу.

Међутим, истражна комисија је препоручила проширење овог програма тако да обухвати не само носиоце привремених или сталних боравишних дозвола – већ и натурализоване шведске држављане и чланове њихових породица.

У извјештају, који је поднесен ове седмице, предлаже се да се примјени захтјев за отплату за оне који су примили готовину, али нису отишли. Истовремено, одбијен је приједлог за повећање износа, због забринутости да би то могло послати "погрешан сигнал" мигрантима да "нису добродошли".

Приједлог ће сада бити анализиран у Министарству правде, написала је министарка за миграције Марија Малмер Стенергард на Иксу, признајући да је тренутни програм био неефикасан, и да је веома мали број људи уопште знао за овакав вид подршке.
Шведска популација рођена у иностранству удвостручила се у посљедње двије деценије и од 2023. године износи више од 2,15 милиона, што је више од петине укупног броја становништва у земљи.

Међутим, након што се у Шведску слио рекордан број имиграната 2015. године, Стокхолм је увео ограничења која су имиграциону политику земље учинила једном од најстрожих у Европи.

Као резултат тога, прошле године, по први пут у више од пет деценија, више људи је напустило Шведску него што је стигло, наводи Стенергард, преноси РТ Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана